Kadar pa Alenka vseeno stopi za štedilnik, rada pripravi mehiško hrano. Še posebej enčilade, tortilje s fižolom in zelenjavo, tudi mesom, prelite z omako.
Sestavine (za približno 4 osebe)
Za omako:
· 2 žlici olja
· 2 žlici moke
· 2 žlički čilija v prahu
· 1 žlička mlete kumine
· 1/2 žličke česna v prahu
· 1/2 žličke mletega origana
· 500 ml piščančje ali zelenjavne juhe
· 1 žlica paradižnikove mezge
· sol in poper po okusu
Za nadev:
· 2 skodelici na trakce narezanega (ali mletega) piščanca (lahko uporabite kuhano ali pečeno meso, lahko pa tudi zelenjavni ali fižolov nadev za vegetarijansko različico)
· 1 skodelica naribanega sira (čedar, mocarela ali mešanica sirov)
· 1/2 skodelice sesekljane čebule (po želji)
Drugo:
· 8 tortilj (koruzne ali pšenične)
· dodatna skodelica naribanega sira za povrh
· svež koriander za okrasitev
· kisla smetana in limetine rezine za serviranje
Priprava
1. V večji ponvi segrejte olje. Dodajte moko in mešajte, dokler ne postane zlato rjava (približno 1 minuta). Dodajte čili v prahu, kumino, česen v prahu in origano. Premešajte.
2. Postopoma dodajajte juho in paradižnikovo mezgo, ob tem stalno mešajte, da se omaka zgosti (približno 10 minut). Solite in poprajte po okusu.
3. V večji posodi zmešajte pečenega ali kuhanega piščanca, sir in po želji čebulo.
4. Vsako tortiljo premažite z žlico omake, napolnite z 2–3 žlicami nadeva, zavijte in položite v pekač. Ko so vse tortilje v pekaču, jih prelijte s preostalo omako in potresite s sirom. Pekač postavite v pečico, ogreto na 180 °C, in pecite 20–25 minut, dokler se sir ne stopi in rahlo porjavi.
5. Enčilade postrezite s svežim koriandrom, kislo smetano in limetami. Po želji lahko dodate še avokado, paradižnik ali solato.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 1. oktober 2024.