Nasveti

Jabolka v zeleni lekarni

Sonja Grizila
5. 10. 2024, 04.00
Deli članek:

Malce smo razvajeni – kupujemo eksotično sadje, ki ga pripeljejo kdo ve od kod, na jabolka, ki jih imamo pri roki, pa kar pozabljamo. Kar je zares greh, saj nam vsestransko koristijo.

Revija Jana
Gnila jabolka ali najboljša superživila?

Poznate angleški pregovor »eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«? Če jih dobimo iz sadovnjaka, kjer uporabljajo zelo malo ali nič  zaščitnih sredstev, jih lahko prav zares uporabimo kot zdravilo. Najejmo se jih zdaj, ko zorijo!   

                   Jabolka  poleg vitaminov in mineralov vsebujejo pektine, ki  so v lupini, zato je treba najti neškropljena jabolka in pojesti cela! Pektini zgostijo prebavno vsebino in uredijo njen prehod skozi prebavila. Dva sadeža na dan (eden vsekakor zjutraj na tešče) in liter in pol vode, raje dva, uredijo v nekaj dneh  še tako trdovratno zapeko.

           Že dolgo je znano jutranje pitje jabolčnega kisa proti holesterolu, kar ima znanstveno razlago: pektini ovirajo ponovno vsrkavanje žolčnih kislin v tankem črevesu, po fermentaciji v debelem črevesu pa nastanejo hlapne maščobne kisline, ki po prihodu v jetra zavirajo sintezo holesterola. Še bolj kot piti kis je zdravo jesti jabolka, ki vsebujejo vitamine, flavonoide in fenolne spojine, vse to pa preprečuje zamastitev žilja, kar privede do ateroskleroze. Spojine v jabolku so celo sposobne zavreti rast rakastega tkiva, torej je res veliko razlogov, da kar najhitreje poiščemo kmeta, ki jablan ne škropi in prideluje predvsem stare sorte, ki so nadvse okusne in precej odpornejše proti škodljivcem kot novi hibridi.

          Znanstveniki na ameriški univerzi Cornell so ugotovili, da izvlečki iz jabolk zavirajo rast raka na črevesju in jetrih kar za polovico! Za povrh učinkujejo proti krčnim žilam in skrbijo, da je žilje bolj prožno.

       Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 40, 1. oktober 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!