Nasveti

Iz babičine shrambe: Poletna solata iz bučk

Metka McCully Žigon
31. 8. 2024, 04.00
Deli članek:

Bučke so zdrava in lahka poletna zelenjava. Zelo lahko jih je gojiti in gotovo uspejo tudi neizkušenim vrtnarjem. Če jih v poletni suši dovolj zalivamo, jih bomo z le nekaj sadikami vzgojili za cel voz. Da se jih ne naveličamo, pripravljamo iz njih različne jedi, kar pa ni težko, saj so zelo uporabne v številnih receptih. Tekst: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

revija Jana
Poletna solata iz bučk

Tale solata je okusna, ker ji poleg bučk dodamo še sir in orehe. Dovolj je bogata, da jo lahko skupaj s kosom kruha imamo kar za lahko poletno kosilo.

Sestavine  

  • 2 mladi bučki
  • 1 prgišče orehov
  • 100 g sira za žar
  • veliko prgišče sveže bazilike
  • 1 žlica kisa
  • 4 žlice olivnega olja
  • sol

Priprava

1. Bučke operemo in z lupilnikom za krompir zrežemo na tanke lističe.
2. Orehe na grobo zdrobimo in v ponvi malo popražimo.
3. Sir zrežemo na kocke in ga na žlički olja prepražimo kar v ponvi. Po želji lahko uporabimo tudi feto.
4. Vse sestavine damo v skledo, zmešamo in prelijemo z aromatično polivko. Pripravimo jo iz bazilike, kisa, olja in soli – vse te sestavine v blenderju zmešamo v gladko zmes in z njo prelijemo solato.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 35, 27. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!