Nasveti

Zakonec je rad doma, če se čuti sprejetega

Lara Jelen / revija Jana
29. 8. 2024, 07.00
Deli članek:

Včasih smo reševanje partnerskih odnosov s pomočjo usposobljenega svetovalca spremljali predvsem v filmih, danes pa je tudi pri nas moč obiskati specialiste zakonske in družinske terapije. Eden teh je doc. dr. Drago Jerebic iz družinskega inštituta Bližina, tudi predavatelj na magistrskem programu zakonskih in družinskih študij, ki nam je v pogovoru namignil, da v partnerskih odnosih potrebujemo predvsem manj kontroliranja in več sprejemanja.

Osebni arhiv
Drago Jerebic, specialist zakonske in družinske terapije

S kakšnimi težavami se zakonci najpogosteje obračajo na vas?

Čustvena distanciranost in odtujenost. Ob starševski, službeni in še kakšni drugi prezaposlenosti zakonca pogosto nimata več dovolj časa zase. Ker ne posvečata dovolj pozornosti svojemu odnosu, izgubita stik in postaneta nezadovoljna. Nato lahko sledi nekonstruktivno reševanje konfliktov, ko drug drugega obtožujeta za lastno nezadovoljstvo. Veliko parov pride tudi zaradi čustvene in fizične prevare.

Katera od omenjenih težav pa je najlažje rešljiva?

Najlažje je rešiti tisto težavo, kjer sta oba motivirana, odprta, iskrena, pomirjena. Lažje je reševati problem, če zakonec čuti, da ga drugi še vedno sprejema, da mu je še vedno naklonjen. Če pa se eden ali drugi počuti ogroženega, napadenega, prizadetega, je lahko tudi manjši konflikt težko rešiti. Če dva vesta, da določen konflikt ne ogroža širšega okvira – recimo, da sta skupaj – je to dobro. Če pa si stalno grozita, da bo en ali drugi odšel, je lahko že manjši konflikt ogrožajoč.

Katere napake po vaših izkušnjah najpogosteje počnemo v partnerskem odnosu in nam bi jih toplo odsvetovali?

Za odnos je zelo nevarno, če se partnerja drug pred drugim umikata ali prekinjata medsebojno povezanost. Še bolj tvegano pa je, če si ne prizadevata, da bi čim prej in dovolj kakovostno obnavljala prekinjeno povezanost. Tudi srečni zakonci se prepirajo, vendar zelo hitro in kakovostno spet obnovijo stik po prepiru.  Druga napaka, ki se ji velja izogniti, je kontroliranje oziroma pretirano ukvarjanje z drugim. Se pravi, manj kontroliranja, več sprejemanja drugega. To ne pomeni sprejemanja nasilja, zasvojenosti ali prevar, temveč nekaterih karakternih značilnosti ali omejitev.

Osebni arhiv
» Za srečne zakonce ne velja toliko, da se ne prepirajo, temveč predvsem da zelo hitro in kakovostno spet obnovijo stik po prepiru. «

Česa je premalo v slovenskih partnerskih zvezah?

Verjetno je to podobno tudi drugod: premalo je sprejemanja. Prevečkrat smo preozki, samo če boš tak in tak, si sprejemljiv. To je opaziti tudi na drugih področjih, ne samo med zakonci.

Imate kakšen recept za srečno partnerstvo?

Danes se v zakonski in partnerski terapiji veliko pozornosti posveča navezanosti med zakoncema: da se počutita varno drug ob drugem, da se lahko drug ob drugem pomirita. Zakonec bo vedno rad šel domov, če se bo tam počutil sprejetega, slišanega, razumljenega. To ne pomeni, da bo imel vedno prav. Zato bi lahko bil recept za srečno partnerstvo, da se osredotočiš, kaj bi si želel tvoj zakonec, ne ti, ampak on, ona. To pa je tvegano – ker nikoli ne moreš povsem vedeti, ali bo druga stran naredila enako. Lahko le upaš.

Drugi recept: odstranita kritiziranje.

Neki znan hollywoodski par je nekoč dejal, da sta postala srečna v partnerstvu, ko sta drug od drugega nehala pričakovati, da se bosta osrečila. Osrečiti se mora vsak sam, sta ugotovila. Se strinjate s tem?

Se strinjam, da ko nehaš pritiskati na drugega, da te mora osrečiti, se druga stran lažje sprosti in ti dejansko lahko še lažje da najboljši del sebe. Kontroliranje in nadzorovanje sreče v zakonskem odnosu ni možno.

Iskrena, realna in pomirjajoča drža bi bila: »Odločil/a sem se, da bom živel/a s tabo. Ne vem, ali te bom osrečil/a, obljubim pa ti, da bom vedno blizu, dostopen/a, ko me boš potreboval/a. Obljubim ti, da nikoli ne boš sam/a.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 35, 27. avgust 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste