Brez skrbi, ne bomo vas učili, kako pripraviti gastronomsko peno iz sokov. Espuma se ji reče in sliši se strašno učeno, kajne? Zajadrajmo raje med preprostejše skrivnosti kulinaričnih ustvarjalcev, ki vam bodo prišle prav pri vsakodnevni kuhariji in s katerimi si boste prislužili zadovoljno mlaskanje pokuševalcev.
Kako do bogatejšega okusa slanih jedi
Zala Pungeršič, zmagovalka šova MasterChef 2023, takole pričara jedem bogatejši okus: »Omake, rižote in juhe lahko izboljšate z zelenjavno jušno osnovo – jaz jo že poprej pripravim iz zelenjavnih olupkov. Kadar med kuhanjem lupim zelenjavo, olupke shranjujem v zamrzovalni skrinji. Uporabim vse od čebule in česna pa do gomoljne zelenjave, kot sta denimo korenje in koleraba. Ko prihranim večjo količino zelenjavnih olupkov, iz njih pripravim jušno osnovo, ki mi služi kot zelo uporaben trik za okrepitev okusa jedi. Nasvet je še posebej uporaben v poletnih mesecih, saj imamo takrat na voljo veliko sveže zelenjave.«
Dišeča skrivnost za pire krompir
Nik Marolt, tekmovalec v MasterChefu 2023, ve, kako boste dali pire krompirju nov okus in ga dvignili na višjo raven: »Zelišča so najlažji in najhitrejši način, s katerim lahko popestrite jedi. Pa ne le to, z njimi lahko kreirate povsem nove okuse! Bi vam pa svetoval, da ne posežete po mešanici raznolikih rastlin, ampak se usmerite na eno samo zelišče, ki ga intenzivneje vključite v jed. Poskusite denimo popestriti okus pire krompirja s timijanom. Kako? Takole: v kozici segrejte maslo in mleko, nato pa mešanici dodajte vejico ali dve timijana. Po nekaj minutah zelišče odstranite, z odišavljeno masleno tekočino prelijte kose krompirja in vse skupaj dobro pretlačite.«
Najboljše testo za napolitansko pico
Če v krušni peči pripravljate napolitanske pice, potem vam bo prav prišel tale nekoliko nenavaden trik. Ste vedeli, da z ledenimi kockami ustvarite osupljivo elastično testo? »Toplota rahlja glutenske vezi, zaradi česar se začne testo trgati. Ker na trdnost glutenskih vezi vpliva temperatura testa, je pomembno, da ga že med samo pripravo hladimo. Sam to dosežem tako, da del vode nadomestim z ledom. Primer: pri receptu, v katerem sta kilogram moke in 7 dcl vode, uporabim 5 dcl vode in 200 g ledu. Brez skrbi, ledene kocke se bodo med pripravo povsem stopile. Priprava testa po tem postopku vas bo razveselila z voljnim in elastičnim testom,« nam je zaupal Jure Pavlič, tekmovalec v MasterChefu 2024.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 30, 23. julij, 2024.