Nasveti

Rešimo paradižnik!

Miša Pušenjak / revija Jana
20. 7. 2024, 07.00
Deli članek:

Ravno ko je paradižnik najbolj potreboval toploto, je ni bilo. Zato zdaj na vrtovih opažamo različne težave, celo v rastlinjakih. Poznate vse možne rešitve?

Shutterstock
Kako rešiti paradižnik?

Zdrave rastline, ki še ne kažejo težav, poškropite s pripravki, ki jim bodo dali energijo, morda ob tem tudi negativno vplivali na razmnoževanje glivic. Med domačimi pripravki jim lahko pripravite čaj iz njivske preslice, ki je je prav zdaj na njivah veliko. Pojdite na sprehod in jo naberite, ker jo lahko uporabljate tako suho kakor svežo. Mnogi me sprašujejo, kako ločiti njivsko preslico od drugih, močvirske in gozdne. Seveda je prvi korak ta, da jo nabiramo na njivah. Druge večinoma rastejo v mokrih, močvirnih delih naše dežele. Na njivah pa skoraj ne srečate drugih vrst preslice. Če še vedno niste prepričani, vzamete eno rastlino v roke. Najprej odtrgajte vrh do enega izmed členkov z vejicami. Ob samem steblu vidite temne lističe v obliki kronice. Vejice potrgajte vse do zadnjega členka. Ta zadnji členek mora biti še vedno daljši od lističev temne kronice. Potem gre zanesljivo za njivsko, torej uporabno preslico.

Pomagate si lahko tudi z rmanom

Tudi rmana je zdaj na travnikih veliko; čaj iz cvetov je prav tako odličen preventivni pripravek za varstvo vrtnin v takih razmerah. Enako velja za čaj iz cvetov kamilice. Ta je sicer že skoraj odcvetela, a še vedno se je nekaj najde. Za tiste, ki ne nabirate radi rastlin v naravi, je primeren pripravek iz sode bikarbone. V trgovinah pa dobimo bakrena listna gnojila, ki učinkujejo tudi tako, da rastlinam pomagajo v boju z boleznimi, ter pripravek iz preslice, sojinega lecitina, timijana. Zdaj je res tisti čas, ko je treba rastlinam pomagati. Svetujem, da dan ali dva po uporabi omenjenih pripravkov uporabite tudi pripravke iz izvlečkov morskih alg ali aminokislin, zdaj pa dobimo na trgu še rastlinske pripravke, stimulatorje rastlin. Beseda stimulator oziroma biostimulator, kot jih v zadnjem času imenujemo, ne pomeni nič drugega kakor to, da rastlini dajejo dodatno energijo oziroma ji prihranijo energijo, ki bi jo porabila za sintezo beljakovin. To prihranjeno energijo potem rastlina porabi za obrambo pred stresom in boleznimi. Doma narejena pripravka, ki učinkujeta podobno, sta predvsem čaj (in pripravek) iz cvetov ognjiča ali regrata. Tudi pripravek iz kopriv do neke mere ustreza temu opisu. Če pa rastline že zbolijo, najprej odstranimo vse obolele plodove in liste.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 29, 16. julij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast