Za ta brodet najpogosteje uporabim kar zamrznjen file osliča, izvrstna bo tudi škarpena. Oba imata belo, čvrsto meso in sta zato najprimernejša za to jed.
Sestavine
· ½ kg ribjega fileja (oslič, škarpena ...)
· 1 čebula
· 3–4 stroki česna
· olivno olje, sol, poper
· ½ l paradižnikove mezge
· šopek svežega peteršilja
Priprava
1. Ribe naj bodo očiščene, brez kože in kosti. Če uporabite zamrznjene, jih prej odtajajte.
2. V ponvi z visokim robom na nekaj žlicah olivnega olja prepražite sesekljano čebulo, dodajte česen in kose ribe. Pražite 3–5 minut. Nato zalijte s paradižnikovo mezgo, premešajte in pokrito kuhajte še od 15 do 20 minut, da se jed primerno zgosti. Na koncu potresite z na drobno sesekljanim svežim peteršiljem.
3. Najbolj se prileže skupaj s kuhano koruzno polento. Pri nas na Primorskem ga vedno postrežemo tako. Kdor ne mara polente, naj ga postreže s kuhanim krompirjem. Če se vam mudi, bo dober tudi s kosom kruha.