Takosi s puranjim mesom
Sestavine
Za mesni nadev:
1 žlica rastlinskega olja
500 g mletega puranjega mesa
2 stroka česna
½ manjše rdeče čebule
100 g sesekljanega paradižnika (lahko vloženega)
2 čilija
100 ml pomarančnega soka
začimbe po okusu
sol in mlet poper po okusu
50 g koruze iz konzerve
1 pest svežega koriandra
Za gvakamole:
2 avokada
½ majhne rdeče čebule
1 paradižnik
1 pest koriandra
½ limete
sol in mlet poper po okusu
Za piko na i:
1 paket tortilj
1 solata ledenka
½ ananasa
sezam po okusu
1 limeta
Priprava
1. Na vročem olju prepražite mleto meso, česen in čebulo, dodajte sesekljan paradižnik, 1 čili, pomarančni sok, začimbe, sol in poper ter pražite na nizkem ognju približno 20 minut. Na koncu dodajte koruzo in nekaj sesekljanega koriandra.
2. V skledi pretlačite avokado, dodajte na drobno sesekljano čebulo, paradižnik, sesekljan koriander, poškropite z limeto, dodajte sol in poper ter premešajte.
3. Tortilje na obeh straneh popecite v suhi ponvi in jih pokrijte, da bodo ostale mehke in tople. Ledenko narežite na trakove, ananas pa na kocke. Nato razporedite tortilje, jih namažite z gvakamolom, porazdelite po njih solato, dodajte mesno mešanico in ananas. Na koncu posujte s sezamom, limeto, preostalim koriandrom in čilijem ter tortilje prepognite. Razporedite jih na krožnik in postrezite s preostalim gvakamolom.
NAMIG
Na zahodu ananas simbolizira toplino in dobrodošlico, v Aziji blaginjo in srečo, na Karibih pa prijateljstvo.
Še več slastnih receptov za jedi iz annanasa vas čaka v reviji Jana, št. 26, 24. junij, 2024.