V študentskih letih je imela to prednost, da je imela sobo v kuhinji. Oziroma tam je bila postelja. To se ji je zdelo fino, saj je lahko za štedilnikom počela marsikaj. Tako se je z leti izmojstrila v pripravi številnih jedi. »Še posebej pa obožujem kašo. Zelo rada imam tako ajdovo kot proseno, ki ju pripravljam na enak način,« pove.
Sestavine
ajdova ali prosena kaša
sol
por
zelenjavna jušna kocka
olje
šunka, mleto meso ali tofu
česen
timijan
poper
sol
jajčevec ali gobe
Priprava
1. Kašo operem, zalijem z vodo, dodam sol ter na drobne kocke narezan por. Kuham 10–15 minut, da se lepo napne in ostane kljub temu še čvrsta. Včasih dodam še zelenjavno jušno kocko, da je okus še intenzivnejši.
2. Medtem ko se kaša kuha, na olju prepražim bodisi na drobno narezano šunko ali mleto meso, velikokrat se pa tudi namesto mesa uporabim tofu. Začinim s česnom, timijanom, poprom in soljo. Potem pa dodam še na kocke narezan jajčevec ali gobice. Nič ni narobe, če dodate oboje. Ko je vse skupaj lepo podušeno oziroma popraženo, zamešam to v kuhano kašo.
3. Jed je tako že pripravljena. Lahko pa jo še nadgradimo in vse skupaj stresemo v pekač ter zalijemo z enim decilitrom mleka, v katerem smo razžvrkljali eno jajce ter en deciliter smetane, sol ter malo muškatnega oreščka. Po vrh potresem riban sir ter parmezan in pečem v pečici 15–20 minut, da povrh lepo zarumeni. Zraven ponudimo zeleno solato z bučnim oljem.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 22, 28. maj, 2024.