Nasveti

Katarina Mala in njena kozja obara za prste polizat'

Andreja Comino
20. 5. 2024, 05.00
Deli članek:

»Zelo rada kuham, če nisem pod norim pritiskom, da moram pogostiti veliko družbo sorodnikov ali prijateljev. Tudi če gre za druženje, vsakič z veseljem pripravim kaj dobrega, ampak cena stresa za to je zelo visoka. Zdaj se učim, da ni treba pri pripravi jedi nenehno stremeti k popolnosti ter da sta najboljša začimba za pristno druženje dobra energija in družba,« iskreno pove simpatična pevka Katarina Mala, ki je sicer v kuhinji prava mojstrica. Predstavila nam je recept za malo manj pogosto, a zelo slastno jed – kozjo obaro. Tekst: ANDREJA COMINO

revija Jana
Kozja obara za prste polizat'


Katarina je odlična v pripravi rib, zrezkov, jedi iz pečice in na žlico. »Mislim, da mi gre bolj slabo improvizacija, delati nekaj na horuk s sestavinami, ki so pač v tistem trenutku na voljo,« pravi. Kozja obara je njen preizkušeni recept, ki vedno uspe.

Sestavine za štiri osebe
Kozje mesto za obaro – naj vam svetuje mesar
1 čebula
za 1 prst naribanega ingverja
za 1 prst sveže naribane kurkume ali čajna žlička mlete
4 stroki česna
mešanica začimb: mleti klinčki, kardamom, koriander, kumina, dimljena rdeča paprika
sol
čili
lovorovi listi
2 olupljena sladka krompirja
5 svežih paradižnikov brez kožice (potopiš jih v vrelo vodo za nekaj minut, potem vzameš ven in olupiš, ko so dovolj ohlajeni)

Priprava
1. Na olju prepražite kozje meso, nato ga z vilicami prestavite na krožnik, na maščobi pa prepražite čebulo ter postopoma dodajajte vse preostale začimbe – pri tem pazite na česen, da ga ne prežgete, saj postane grenak. Dodajte še paradižnik in malo prekuhajte.
2. Zdaj vrnite meso v posodo (jaz imam najraje litoželezno)  in dodajte vodo po občutku. Kuhajte pokrito v pečici na dobrih 180 stopinjah. Po 20 minutah preverite meso, in če že preveč razpada, znižajte  temperaturo v pečici na 160 stopinj. Potem dodajte narezan sladki krompir in kuhajte (pecite) še 20 minut, da je meso res mehko in tudi krompir popolnoma rahel.

Kolumna je objavljena v reviji Jana,  št. 20, 14. maj, 2024.

m24
Katarina Mala, pevka

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov