Katarina je odlična v pripravi rib, zrezkov, jedi iz pečice in na žlico. »Mislim, da mi gre bolj slabo improvizacija, delati nekaj na horuk s sestavinami, ki so pač v tistem trenutku na voljo,« pravi. Kozja obara je njen preizkušeni recept, ki vedno uspe.
Sestavine za štiri osebe
Kozje mesto za obaro – naj vam svetuje mesar
1 čebula
za 1 prst naribanega ingverja
za 1 prst sveže naribane kurkume ali čajna žlička mlete
4 stroki česna
mešanica začimb: mleti klinčki, kardamom, koriander, kumina, dimljena rdeča paprika
sol
čili
lovorovi listi
2 olupljena sladka krompirja
5 svežih paradižnikov brez kožice (potopiš jih v vrelo vodo za nekaj minut, potem vzameš ven in olupiš, ko so dovolj ohlajeni)
Priprava
1. Na olju prepražite kozje meso, nato ga z vilicami prestavite na krožnik, na maščobi pa prepražite čebulo ter postopoma dodajajte vse preostale začimbe – pri tem pazite na česen, da ga ne prežgete, saj postane grenak. Dodajte še paradižnik in malo prekuhajte.
2. Zdaj vrnite meso v posodo (jaz imam najraje litoželezno) in dodajte vodo po občutku. Kuhajte pokrito v pečici na dobrih 180 stopinjah. Po 20 minutah preverite meso, in če že preveč razpada, znižajte temperaturo v pečici na 160 stopinj. Potem dodajte narezan sladki krompir in kuhajte (pecite) še 20 minut, da je meso res mehko in tudi krompir popolnoma rahel.
Kolumna je objavljena v reviji Jana, št. 20, 14. maj, 2024.