V tednu čemaža preddvorski gostinci svoje jedilnike obogatijo s čemaževimi jedmi, dogajanje pa se sklene z odprto čemaževo kuhinjo na gradu Dvor v središču Preddvora. Dnevi čemaža so letos potekali med 8. in 14. aprilom pri desetih preddvorskih gostincih. V njihovi ponudbi so bili med drugim čemaževa rižota s pršutom, preddvorska posmodulja s čemažem, čemaževi štruklji, ocvrti kaneloni s čemaževim nadevom, čemaževa ocvirovka, čemaževa juha s profiteroli in še mnoge druge čemaževe jedi.
Pestra ponudba
Najbolj pestro je bila obložena stojnica Doma na Čemšeniku, ki je pred kratkim dobil nova oskrbnika, Ireno in Vilka Sitarja z Olševka. Irena res odlično kuha, in odkar sta prevzela dom, tam težko najdeš prosto mizo. Na degustacijski stojnici so ponujali ocvrte kanelone s čemaževim nadevom, čemaževo slano krhko pito s skuto, čemaževe polžke, čemažev skutni namaz in čemaževo juho s profiteroli. Irena nam je zaupala recept za čemaževo slano krhko pito s skuto.
Zanimiva je tudi nova ekipa Hotela Oskar Zaplata, ki je zdaj v lasti potovalne agencije Oskar. Na odprti čemaževi kuhinji so postregli s čemaževim divjačinskim golažem, čemaževo juho in čemaževim kruhom. Dali so nam recept za čemažev divjačinski golaž.
Člani Kulturnega društva Bela pa so pod kuharsko taktirko domačega ljubiteljskega etnologa Tomaža Rehbergerja na stojnici pripravljali čemažev langoš. Tradicionalna specialiteta madžarske kuhinje, ki ji v Prekmurju rečejo tudi langaš, je odlično teknila tudi v gorenjski različici s čemažem.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 18, 29. april, 2024.