»Nekaj šunke vedno ostane ali pa jo je mogoče dokupiti po ugodni ceni,« pravi prijazna gospa. Takrat naredi zavitek iz testa, v katerega doda tanke rezine šunke in sira, lahko pa tudi druge sestavine, kot je popražen por, bučna semena ali mleti orehi. Zavitku je dala tudi ime – popraznični.
Testo za zavitek je stvar navdiha. Včasih pripravi vlečeno testo po klasičnem receptu, drugič na tanko razvaljano kvašeno testo, enako kot za kruh. Mladim gospodinjam svetuje, naj uporabijo listnato testo iz trgovine in si tako prihranijo nekaj časa za pripravo. Zavitek je v vseh primerih odličen.
Najpomembnejše od vsega v tem receptu pa je: nikoli ne zavrzimo sestavin, tudi če po praznikih ne vemo, kaj bi z njimi. Vedno je iz presežkov mogoče pripraviti jed, ki jo lahko delimo z dobro družbo!
Sestavine
za testo:
600 g moke
2 žlici sladkorja
280 g mlačne vode
pol kocke kvasa
40 g kisle smetane
50 g olja
žlička soli
za nadev:
tanke rezine šunke in sira
dodatki (popražen por, mleti orehi …)
Priprava
1. V posodici zmešamo vodo, nadrobljen kvas in sladkor. Ko se kvasec začne nekoliko peniti, v skledo presejemo moko, vanjo dodamo kvasni nastavek, nato pa še smetano, olje in žličko soli. Zgnetemo gladko testo, ki naj na sobni temperaturi počiva 30 minut.
2. Testo zelo na tanko razvaljamo. Obložimo ga z rezinami šunke in sira ter po daljšem robu zvijemo v čvrst zavitek.
3. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj položimo zvitek in ga v pečici, segreti na 180 stopinj, pečemo 40 minut.
4. Zavitek ponudimo še topel ali hladen s skledo regrata, radiča ali druge solate, prav tako mu lahko dodamo skodelico okisanega hrena z jabolkom.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 14., 2. april, 2024.