Čemaž lahko v kulinariki spretno uporabimo, v gozdu ga pa ni težko zgrešiti: to je tista zelena preproga, ki diši po česnu. Ker ga je spomladi res ogromno, si ga le privoščimo tudi v kuhanih jedeh. Največ koristi pa nam prinaša, kadar ga uživamo svežega, denimo kot dodatek solatam, saj s kuhanjem, žal, izgubi veliko koristnih snovi.
Grahova kremna juha s čemažem in koprivami
Sestavine
300 g graha
pest čemaževih listov
pest kopriv
2 žlici ovsenih kosmičev
sol, poper
Priprava
1. Grah splaknemo in damo v lonec. Prelijemo z vodo, da je dobro prekrit. Ko zavre, nekoliko zmanjšamo ogenj, vmešamo 2 žlici ovsenih kosmičev in začinimo. Kuhamo 20 minut.
2. Nekaj minut pred koncem dodamo v lonec še koprive in čemaž.
3. Ko je juha kuhana, jo s paličnim mešalnikom dobro premešamo, po okusu še začinimo in ponudimo.
Še več slastnih čemaževih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 14., 2. april, 2024.