Ajurveda uči, da je najboljši čas za razstrupljanje ravno pomlad, ko prevladuje energija kaphe(ene izmed treh ajurvedskih energij) in je na voljo več sezonske zelenjave, ki nam pomaga pri odplavljanju strupov iz telesa. Šparglji, regrat in čemaž opravijo to delo z odliko! Sami se lahko ajurvedskega razstrupljanja lotimo s kitčarijem ali zgolj s prilagojenim jedilnikom.
Razstrupljanje s kitčarijem
»Kitčari je tradicionalna ajurvedska jed z rižem in fižolom mungo, ki telo nahrani, hkrati pa je lahko prebavljiv in pomirja vse tri ajurveske doše ter spodbuja prebavo. To telesu omogoči, da lažje izloči strupe in ponovno doseže ravnovesje,« pojasni sogovornica in nas opomni, da ajurvedsko spomladansko razstrupljanje ni zasnovano kot strogi post, temveč je namenjeno nežnemu čiščenju telesa in uma, brez stradanja ter občutkov pomanjkanja. »Preden se lotite domačega ajurvedskega razstrupljanja, je pomembno, da ste zdravi, spočiti in imate na voljo dovolj časa. Sam proces namreč ne obsega samo obdobja aktivnega razstrupljanja, temveč tudi pripravo in počasno vračanje v vsakdanjo rutino po zaključku. Telo potrebuje čas in prostor, da se živčni sistem sprosti, kar pripomore k lažjemu procesu razstrupljanja. Intenzivna vadba, napet službeni urnik in pomanjkanje spanja lahko čezmerno oslabijo telo v tem obdobju,« opozarja.
Vsaj tri dni pred začetkom razstrupljanja začnimo telo počasi privajati na lažjo in nepredelano hrano. »Iz prehrane izključimo kavo in druge izdelke, ki vsebujejo kofein (pravi čaj, kakav, čokolada), alkohol, meso, mlečne izdelke, jajca, rafinirana sladkor in moko, konzervirano in hitro hrano, odpovejte se tudi cigaretam. Uživamo predvsem veliko sadja, zelenjave, polnovrednih žit, stročnic, oreščkov in semen. En obrok na dan naj predstavlja kitčari.«
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 14., 2. april, 2024.