Kar najbolj cenim pri tej juhi, je, da jo pripravimo v bistvu le iz dveh osnovnih sestavin: krompirja in cvetače, dobimo pa okusno jed nežnega okusa in svilnate strukture, ki pogreje v hladnejših dneh. Da dobimo pravi okus, je pomembno razmerje med cvetačo in krompirjem, ki naj bo 4 deli cvetače : 1 del krompirja. Če želite res izvrstno juho, pa je zelo pomembno, da uporabite tudi dobro jušno osnovo. To je: krepko, čisto govejo juho ali dobro kokošjo jušno kocko.
Sestavine
· 500 g cvetače (očiščene)
· 125 g krompirja (približno 2 do 3 krompirji)
· 1 skodelica (pribl. 250 ml) mleka
· 2–3 skodelice krepke, bistre, mesne juhe (ali jušna kocka)
· sol, poper
Po lastnem okusu pa lahko dodate še:
· 2 žlici kisle smetane
· muškatni orešček
· popečene kruhove kocke
· peteršilj
· drobnjak
Priprava (moja različica)
1. Krompir olupimo in zrežemo na večje kose, damo ga kuhat v rahlo osoljeno mrzlo vodo (3 skodelice). Ko zavre, zraven stresemo očiščeno in na glavice zrezano cvetačo. Sama dodam še kokošjo jušno kocko in skodelico mleka. Kuhamo 20 minut.
2. Nato s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko juho. Če se želim še posebej potruditi, jo precedimo skozi cedilo, da bo juha res gladka in svilnata. Nato jo ponovno zavremo, vmešamo kislo smetano, dodamo malce nastrganega muškatnega oreška in sveže mlet beli poper, če ga nimate, uporabite običajen fino mlet črni poper.
3. Juho postrežemo vročo, po vrhu potresemo popečene kruhove kocke in sesekljan peteršilj ali drobnjak.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 11., 12. marec, 2024.