Nasveti

Naj recept Uroša Smoleja: pečeni piščanec s krompirjem

Andreja Comino
16. 3. 2024, 09.00
Deli članek:

Priljubljeni igralec Uroš Smolej ni pravi virtuoz samo na gledališkem odru in pred kamerami, temveč se odlično znajde tudi v domači kuhinji. »Mislim, da mi gre kuha kar dobro od rok, saj več jem doma kot zunaj, po gostilnah. In tudi pogosto kuham,« pove igralec, ki se je naučil kuhati sam. Sprva je pri tem opravilu opazoval mamo, dobro kuharico, nato pa je počasi začel pripravljati najprej bolj preproste jedi, nato pa tudi čedalje bolj zapletene. Tekst: ANDREJA COMINO

revija Jana
Uroš Smolej

»Prisegam na dobro staro domačo improvizacijo,« pove Uroš, ki se je izmojstril v pripravi najrazličnejših jedi: od pašt, enolončnic, pasulja, ričeta do minešter. Sčasoma je usvojil tudi eksotične kuhinje – od kitajske, indijske, tajske – in zanje značilne začimbe. V toplejših mesecih mu je  v velik užitek kuhati zunaj, na odprtem ognju v posebni veliki posodi, ko jed na koncu diši še po dimu. Tokrat pa nam je opisal,  kako pripravi nadvse preprosto in slastno kosilo v pečici.

Sestavine za 4 osebe

·         1 srednje velik piščanec (dobra dva kilograma)

·         1,5 kilograma krompirja (še posebej dober je mlad)

·         sol po okusu

·         poper po okusu

·         1 poravnana žlica začimbne mešanice po izbiri

·         1 žlica rdeče mlete paprike

·         1 dl olja

Priprava

1. V pekač nalijemo olje. Piščanca po dolžini prerežemo na polovico in vsako posebej povaljamo v olju, ki je že v pekaču. Meso posolimo, popopramo in posujemo z vegeto (ali domačo začimbno mešanico) ter rdečo papriko in damo v pekač. Nato olupimo in operemo krompir. Narežemo ga na polovice. Če je možno, uporabimo večji krompir. Če je manjši, ga ni treba rezati na polovico, ampak ga samo olupimo. V posodi ga posolimo in potrosimo z malo začimbne mešanice. Vse dobro premešamo. Začinjen krompir zložimo v pekač okoli piščančjih polovic čim bolj enakomerno.

2. Pekač postavimo v segreto pečico na 170 °C in pečemo 40 minut. Potem piščančji polovici obrnemo, krompir pa premešamo in pečemo še naslednjih 40 minut. Temperaturo in čas pečenja seveda lahko zmanjšamo ali povečamo, odvisno od velikosti sestavin in moči pečice. Po poteku tega časa pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Piščančji polovici razrežemo na manjše kose in postrežemo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 11., 12. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste