Ko je imunski sistem oslabljen, je seveda bolj ranljiv za nove okužbe. Pri zdravljenju imamo pri roki žajbelj, ki marsikje po Sloveniji pozimi sploh ni zmrznil, na Primorskem pa se to skoraj nikoli ne zgodi. Imamo ga torej pri roki, čeprav ni tako učinkovit kot sredi poletja – ga pač vzamemo nekoliko več.
Sredozemci, ki se hranijo pametno in zdravo, natresejo žajbelj pogosto v omake, juho in med solato, seveda tik preden hrano postrežejo, da zel ohrani vse koristne učinkovine. Ima pa jih kar nekaj, v glavnem mu pravimo naravno razkužilo. Kadar se nas loti prehlad, kadar imamo zamašen nos, glavobol, napetost v prsih in še marsikaj drugega, moramo seveda sprožiti potenje, da pride olajšanje. Za ta namen si skuhajmo čaj iz lipe ali, še bolje, iz bezgovega cvetja. Nam bo pa žajbljev pripravek umiril kašelj, zmehčal sluz v pljučih in olajšal dihanje, napravimo pa ga takole: v posodi prežgemo žlico sladkorja, da porjavi, prilijemo četrt litra mleka, dodamo žlico žajbljevih listov, kuhamo pet minut, nato pijemo čim toplejše. Še večji učinek dosežemo, če si ob tem, ko pijemo žajbljevo mleko, zavijemo sveže liste v krpo, jo pogrejemo in si jo položimo na prsi.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11., 12. marec, 2024.