Počasi pečena telečja krača
Sestavine za 4 osebe
- telečja krača (od 1,5 do 2 kg)
- 1 večja čebula
- korenje (od 2 do 3)
- 1 glavica česna (prepolovljena)
- šopek zelišč (majaron, timijan, šetraj, rožmarin, žajbelj, lovor)
- sol
- poper
- olje
- žlica masla
Priprava
1. Pečico segrejemo na 160 do 170 stopinj. Kračo operemo in dobro osušimo.
2. Zelenjavo operemo in očistimo ter narežemo na večje kose. Strok česna lahko pustimo kar v lupini in ga prerežemo na pol, sveža zelišča pa z vrvico povežemo v šopek.
3. V ravno prav velik pekač (če je prevelik, se bo zelenjava zapekla in bodo sokovi oziroma tekočina hitreje izpareli) damo nekaj žlic olja ter dodamo narezano čebulo in korenje, nato pa še šopek zelišč in česen.
4. Osušeno kračo dobro nasolimo oziroma natremo s soljo ter popramo in položimo na zelenjavno posteljico.
5. Na vrh krače položimo še bogato žlico masla in postavimo v pečico na počasno pečenje. Če naslednjo uro in pol nismo zraven pečice, lahko v pekač za vsak slučaj prilijemo deciliter vode ali jušne osnove.
6. Kračo pečemo od 2,5 do 3 ure in jo med pečenjem od dva- do trikrat obrnemo, da se z vseh strani lepo zapeče. Med pečenjem kontroliramo dno pekača, in če se preveč zapeka oziroma v pekaču ni dovolj tekočine, prilijemo malček vode ali jušne osnove.
7. Krača je pečena, ko se meso skrči oziroma odstopi od kosti in je kožica lepo rjavo zapečena.
8. Pečeno kračo pustimo počivati približno 15 do 20 min, nato pa jo narežemo na centimeter debele rezine.
NAMIG
Jasmina Pirnar Krope, ustvarjalka kulinaričnega bloga Yaska, krači proti koncu peke doda sezonsko zelenjavno prilogo. V zimskem času je to popečen brstični ohrovt, ki ga pripravi tako, da opranega in osušenega popeče z malček olivnega olja na »al dente« kar v ponvici na najvišji temperaturi. Večje količine pa lahko popečemo tudi v pečici.
NASVET
Iz zelenjave, na kateri se je pekla krača, lahko pripravimo tudi odlično omako, in sicer odstranimo zeliščni šopek ter česen, če je treba, preostali zelenjavi prilijemo še malček jušne osnove in vse skupaj s paličnim mešalnikom zmešamo v fino gladko omako.
Nadaljevanje prispevka s še več recepti si lahko preberete v reviji Jana, št. 6., 6. februar, 2024.