Nasveti

Moj najljubši recept: Lečina enolončnica

Lara Jelen
13. 1. 2024, 08.30
Posodobljeno: 13. 1. 2024, 10.13
Deli članek:

»Zelo rada kuham hitro in učinkovito, čeprav pri tem opravilu zelo uživam. Ampak še veliko raje uživam v hrani. 40 minut je tako maksimalen čas, ki ga porabim za svoja kosila,« pravi igralka Sara Gorše, ki ima trenutno najraje pražen riž iz »kakšen dan starega« riža, korejski topoki in lečin kari. Sicer pa najraje skuha lečino enolončnico.

Shutterstock
Lečina enolončnica

»V hladnejših mesecih so jedi na žlico res najboljša stvar dneva, ne vem, zakaj – pogrejejo te globoko, z vseh strani. Če pa vsebujejo stročnice, še toliko bolje. Stročnice so poceni, polne zdravih beljakovin in vlaknin, pa še polne železa, kar meni kot slabokrvni ženski pride zelo prav,« razmišlja Sara Gorše. Leča je ena izmed stročnic, ki so stalnica v njeni kuhinji. »Zelo je okusna, nasitna in uporabna v različnih jedeh.« Začimbe v enolončnico dodajte po svoje, še namigne. Sama slovensko inačico, za katero nam je dala recept, včasih popestri z maroško mešanico začimb, kar je tudi zelo okusno.

Zala Hrastar
Sara Gorše, igralka

Sestavine

·         1 majhna čebula

·         3 stroki česna

·         2 velika korenčka

·         pest nasekljanega pora

·         1,5 lončka rdeče leče

·         1 lovorov list

·         2 jedilni žlici paradižnikove mezge

·         olje, sol, poper, začimbna mešanica

·         1 l vode   

Priprava

1. V večji posodi na olju prepražimo nasekljano čebulo in česen. Ko se zmehčata, dodamo lovorov list, na majhne koščke narezano korenje in nasekljan por. Sara lovorov list doda pred vodo, ker verjame, da tako lažje izloči svoja zdravilna olja, zelo koristna zoper prehlad.
2. Po kakšnih treh minutah praženja in mešanja dodamo lečo, vse začimbe, paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo. Po 10 minutah vrenja je leča skuhana in enolončnica pripravljena.
3. Na koncu še začinimo po okusu in odstranimo lovorjev list.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 2., 9. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Posnetek zaslona 2024-12-02 124801
Kralj svoje kuhinje

Rok Stubičar prepričal Ajdo, da je pečenka iz potrebušine izvrstna jed

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Zanimivosti

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka