Sestavine
- 1 liter juhe
- poljubno velik kos mesa iz juhe
- večja čebula
- 2 dag suhih gob (ali 20 dag svežih oziroma zamrznjenih)
- 20 dag ajdove kaše
- 2 korenčka
- olje
- začimbe
Priprava
1. Na drobno sesekljano čebulo prepražimo na olju, da ovene, dodamo oprano ajdo in pražimo še dve minuti.
2. Dodamo zrezane gobe (suhe prej namočimo za pol ure), zrezana korenčka, prilijemo juho in kuhamo dvajset minut.
3. Na koncu dodamo še na tanke rezine zrezano meso, dosolimo in prevremo, tudi kakšna žlica kisle smetane ne bo škodila.
Nasvet
Ajdov lonec je dovolj nasiten tudi brez mesa, zato iz govedine naredimo solato: narezanemu mesu dodamo 2 zrezana pora, kuhana v slani vodi (5 minut), in tri sesekljana v trdo kuhana jajca, sol, olje in kis. Solate se lotimo s kruhom.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 3, 21. januar 2025.