Nasveti

Ne pojeste mesa iz goveje juhe? Pripravite ajdov lonec!

Sonja Grizila / Iz starega novo
27. 1. 2025, 06.00
Deli članek:

Če naredimo preveč nedeljske goveje juhe, govedine pa itak nihče ne mara, ali če je na voljo še kakšno drugo meso, imamo dobro izhodišče za enolončnico.

Shutterstock
Ajdov lonec

Sestavine

  • 1 liter juhe
  • poljubno velik kos mesa iz juhe
  • večja čebula
  • 2 dag suhih gob (ali 20 dag svežih oziroma zamrznjenih)
  • 20 dag ajdove kaše
  • 2 korenčka
  • olje
  • začimbe

Priprava

1. Na drobno sesekljano čebulo prepražimo na olju, da ovene, dodamo oprano ajdo in pražimo še dve minuti.
2. Dodamo zrezane gobe (suhe prej namočimo za pol ure), zrezana korenčka, prilijemo juho in kuhamo dvajset minut.
3. Na koncu dodamo še na tanke rezine zrezano meso, dosolimo in prevremo, tudi kakšna žlica kisle smetane ne bo škodila.

Nasvet

Ajdov lonec je dovolj nasiten tudi brez mesa, zato iz govedine naredimo solato: narezanemu mesu dodamo 2 zrezana pora, kuhana v slani vodi (5 minut), in tri sesekljana v trdo kuhana jajca, sol, olje in kis. Solate se lotimo s kruhom.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 3, 21. januar 2025.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!