Sestavine
100 gramov vratovine
½ kilograma zelja (plus še 100 gramov)
½ kilograma repe
½ kilograma krompirja
1 malo pivo
½ glavice česna
sol in poper po želji
mala pločevinka rjavega fižola
deciliter vina
čebula
Priprava
1. Na malce olja popražimo na majhne kocke narezano vratovino (Omar ne pretirava z mesom, saj si želi, da so njegove jedi zdrave). Čez to damo na kolobarje narezano čebulo (najbolje je ena »običajna«, ena rdeča in ena srebrna), jo zlato popražimo in dodamo na tanke ploščice narezan krompir. Vse skupaj malo popražimo, dodamo še česen, pri čemer je treba paziti, da se ne zažge, saj potem zagreni.
2. V lonec dodamo še repo in zelje (sto gramov pustimo surovega, da ga dodamo čisto na koncu), malo podušimo in premešamo.
3. Zalijemo s pločevinko piva, solimo in popramo po želji. Kuhamo tako dolgo, da se krompir razpusti (običajno poldrugo uro).
4. Na koncu dodamo še fižol, ki ga zmečkamo z vilicami ali kuhalnico. Čisto na koncu primešamo še deciliter vina in sto gramov surovega zelja, da jota prijetno hrustlja med zobmi.
NASVET
Krompir se v kislem ne skuha rad, zato ga lahko skuhamo posebej ter v druščino z zeljem in repo dodamo že pripravljenega na žur.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, 52, 27. december, 2023.