Sestavine
- 2 sladka krompirja (lahko uporabimo tudi bučo maslenko)
- 4 rezine kruha (starega)
- 150 g (približno) listnatega ohrovta
- 1 jabolko
- 1 hruška
- 1 pomaranča
- 1 trdi kaki
- 2 žlici semen granatnega jabolka ali suhih brusnic
- sol, olivno olje
- 2 žlički medu
- sok ene limone
Priprava
1. Sladki krompir olupimo in zrežemo na kocke (približno 1,5 cm velike). Posolimo jih in pokapljamo z oljem ter spečemo v pečici. Pečemo na 200 stopinjah Celzija približno 20 minut.
2. Medtem pripravimo preostale sestavine. Kruh zrežemo na kocke in jih v ponvi na hitro popečemo. Listnati ohrovt z roko natrgamo na manjše kose, peclje, ki so trdi, pa zavržemo. Liste dobro operemo in damo v skledo. Rahlo posolimo in poškropimo z olivnim oljem. Z rokami sedaj vse dobro premečkamo in pregnetemo. Listnati ohrovt tako uvene in postane mehek ter dobrega okusa, zato tega koraka pri pripravi ne smemo izpustiti.
3. Jabolko umijemo, narežemo na krhlje in nato še na tanke lističe. Enako hruško in kaki. Pomarančo olupimo in zrežemo na tanke rezine.
4. Sedaj pripravimo še preliv. Zmešamo sol (po okusu), nekaj žlic olivnega olja, med in limonin sok v gladko, kremasto zmes.
5. Sestavljanje solate: ko vzamemo sladki krompir iz pečice, počakamo nekaj minut, da se malce ohladi, nato ga stresemo k listnatemu ohrovtu. Primešamo še popečene kruhove kocke. Prelijemo s približno polovico solatnega preliva in vse zmešamo. Nato dodamo še narezano sadje: jabolko, hruško, kaki in pomarančo. Na rahlo premešamo. Solato razdelimo na krožnike, pokapljamo s preostankom preliva in potresemo s semeni granatnega jabolka ali suhimi brusnicami.
NASVET
To solato lahko postrežemo še malce toplo ali hladno. Lahko jo pripravimo tudi vnaprej, vendar takrat ne dodamo kruhovih kock, ker bi se sicer navlažile, če želimo, jih dodamo tik pred serviranjem.
NAMIG
Namesto svežega sadja lahko v solato damo tudi feto.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, 52, 27. december, 2023.