Razlog, zakaj je uživanje dovoljšnje količine omega 3 tako zelo pomembno, je nadvse preprost: ker jih naše telo ni sposobno ustvariti samo, mi pa jih nujno potrebujemo. »Maščobe so sestavljene iz maščobnih kislin. Večino jih uspe telo samo sintetizirati, le kislin omega 3 in omega 6 ne, zato jih moramo pridobiti s hrano. Pravimo jim esencialne maščobne kisline,« pojasnjuje dr. Ostan.
Porušeno razmerje maščobnih kislin lahko povzroči težave
Za optimalno delovanje organizma morajo biti omega 3 in omega 6 v ustreznem razmerju. Sodoben človek pa ima običajno to razmerje povsem porušeno – kar 1 : 10 v korist omega 6. »Svetovna zdravstvena organizacija priporoča razmerje 1 : 5. Po ugotovitvah več raziskav in po mnenju nevrologa dr. Bredesena pa je optimalno razmerje 1 : 1. Presežek številnih vrst kislin omega 6 postane žaltav (oksidira), kar povzroča vnetja in druge zdravstvene težave. Treba je torej zmanjšati vnos maščobnih kislin omega 6. To dosežemo tako, da se odrečemo rafiniranim rastlinskim oljem (sončničnemu, repičnemu, koruznemu itd.), ki so glavni vir presežka omega 6. Vsebujejo jih tudi vsa industrijsko predelana hrana in maščobe gojene živine.«
Več rib, manj rafiniranih rastlinskih olj
»Dober vir maščobnih kislin omega 3 so ribe. Če jih uživamo od dva- do trikrat na teden, kot je uradno priporočeno, postopoma izboljšamo razmerje med omega 3 in omega 6, a po ugotovitvah dr. Bredesena s tem še ne dosežemo idealnega razmerja. Za to je treba hrani dodajati omega 3. Toda koliko in katere vrste?Nekatere rastline vsebujejo veliko maščob omega 3, a le v kratkoverižni obliki, ki jih naše telo le v zelo majhnem deležu predela v za nas uporabljive dolgoverižne omega 3 (EPA, DHA). Ribje olje je z okoli 30 odstotki EPA in DHA njihov najbogatejši prehranski vir. Pridobivajo jih tudi iz krila in mikroalg – rastlinam podobnih bitij. Običajno so EPA in DHA iz teh virov dražje od tistih, ki so pridobljene iz ribjih olj.«
Koliko je dovolj?
Evropska komisija za varnost hrane za vpliv maščobnih kislin omega 3 na srce, možgane in ohranjanje dobrega vida priporoča dnevni vnos vsaj 250 mg ali 0,25 g EPA in DHA. Dr. Bredesen, ki je med drugimi avtor programa za preprečevanje in zdravljenje kognitivnega upada, predstavljenega v knjigi Adijo, Alzheimer, pa priporoča vsakodnevno uživanje od 1500 mg do 2000 mg EPA in DHA. »Če uživamo le malo rib, jih je treba skoraj v celoti pridobiti z ustreznimi prehranskimi dopolnili. Na trgu so večinoma dopolnila z omega 3 iz ribjega olja.«
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 47, 21. november, 2023.