V kuhanju zelo uživa. Ni mu težko pripraviti ničesar: od slovenske domače hrane do italijanske, mehiške, španske ... »Za kuhanje si rad vzamem čas in z dobrotami razveselim domače in prijatelje. V teh hladnih dneh pa mi najbolj prijajo jedi na žlico – mineštre, pasulji in golaž,« pravi.
Sestavine za štiri osebe
250 g suhega belega fižola (navadno se uporablja sorta pasulj, lahko pa tudi druge sorte)
250 g svinjskega mesa (najbolje je uporabiti prekajeno svinjsko pleče ali rebra)
1 velika čebula, nasekljana
3 stroki česna, nasekljani
2 žlici olja
2 žlici rdeče paprike v prahu
1 žlica suhe kumine
sol in poper po okusu
voda
Priprava
1. Namočite fižol čez noč ali vsaj za osem ur. Nato ga dobro operite in odcedite.
2. V velikem loncu segrejte olje in na njem prepražite čebulo, dokler ne postane mehka in steklena. Dodajte česen in pražite še nekaj minut.
3. Dodajte meso in kumino ter pražite, dokler meso ne porjavi.
4. Dodajte odcejen fižol in premešajte.
5. V lonec vlijte dovolj vode, da prekrije vse sestavine. Dodajte rdečo papriko v prahu, sol in poper po okusu.
6. Zmanjšajte ogenj in kuhajte pasulj približno uro in pol do dve uri, dokler fižol in meso nista popolnoma kuhana ter mehka. Občasno premešajte in po potrebi dodajte vodo.
7. Ko je pasulj kuhan in omaka postane gosta, je jed pripravljena za serviranje. Nekateri pravijo, da je še boljši pogret naslednji dan.
ZANIMIVOST
Pasulj ima dolgo zgodovino in ga poznajo številne kulture po svetu. Posebno priljubljen je na Balkanu, kjer je tradicionalna jed. Nekateri menijo, da izvira iz Otomanskega cesarstva, medtem ko drugi trdijo, da je še starejši. V vsakem primeru je pasulj postal klasična jed v številnih balkanskih državah, vključno z Bosno in Hercegovino, Srbijo, Hrvaško ter Makedonijo. Postal je pomemben del kulinarične kulture teh držav in se pogosto pripravlja za posebne priložnosti ter družinska srečanja. Znanih je več različic z raznimi dodatki, od mesa do zelenjave, kar omogoča raznolikost okusov in receptov za pripravo.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 47, 21. november, 2023.