Krepka gosta zelenjavna juha
Jasmina Pirnar Krope, ustvarjalka kulinaričnega bloga Yaska, nam v hladnih dneh toplo priporoča krepko gosto zelenjavno juho, polno hranil in vitaminov. »Je zelo preprosta za pripravo in polna zimske zelenjave, stročnice pa ji dajo še dodatno hranilno vrednost,« pravi.
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čebula (na drobno nasekljana)
- 2 stroka česna (drobno nasekljana)
- 1 steblo zelene (na drobno nasekljano)
- 2 korenčka (olupljena in narezana na manjše kose)
- 4 krompirji (olupljeni in narezani na manjše kose)
- 500 g buče hokaido (očiščena semen in narezana na manjše kose)
- 300 g stročjega fižola (narezanega na manjše kose)
- 240 g belega kuhanega fižola (odcejenega iz konzerve)
- 100 g kodrolistnega ohrovta (brez stebla, samo listi)
- 3 žlice pasiranega paradižnika
- 500 ml zelenjavne jušne osnove ali vode
- ½ limone (za sok)
- 1 žlička timijana
- sol, poper (po okusu)
Priprava
1. Na oljčnem olju posteklenimo čebulo, da postane mehka (pribl. 2 do 3 minute), in dodamo narezano zeleno in korenje ter pražimo še nekaj minut, da se tudi zelena zmehča. Po okusu začinimo s soljo in poprom.
2. Dodamo narezan krompir, bučo in stročji fižol ter vse skupaj pražimo še nekaj minut.
3. Dodamo na drobno nasekljan česen, in ko zadiši (približno 1/2 minute), dodamo še pasiran paradižnik in zalijemo z jušno osnovo ali vodo ter kuhamo nekje 20 minut, dokler zelenjava ni mehka oziroma kuhana.
4. Dodamo kuhan beli fižol in narezane liste ohrovta ter po okusu začinimo s soljo, poprom in timijanom. Vse skupaj osvežimo še s sokom limone.
Juha s korenčkom, krompirjem in grahom
Klasika, ki vedno prija.
Sestavine
200 g korenja
1 koleraba
150 g krompirja
150 g graha (lahko iz konzerve)
30 g masla
70 g otroškega zdroba
0, 75 l zelenjavne juhe (lahko iz kocke)
sol
poper
zelenje (peteršilj, drobnjak)
1 jajce
50 ml smetane
Priprava
1. Zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke.
2. Na raztopljenem maslu prepražimo na kocke narezano korenje, dodamo zdrob in premešamo.
3. Dodamo preostalo zelenjavo, zalijemo z juho in solimo. Počasi kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča (približno 15–20 minut), nato vmešamo smetano in stepeno jajce. Pustimo, da zavre, popramo po okusu, po potrebi posolimo.
4. Tik pred postrežbo v juho vmešamo na drobno sesekljano zelenje, denimo peteršilj in drobnjak.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 47, 21. november, 2023.