Nasveti

Iz babičine shrambe: Polnjena pečena buča

Metka McCully Žigon
29. 10. 2023, 06.00
Deli članek:

Z okusnim nadevom polnjena pečena buča bo gotovo vsem všeč. Razen z lupljenjem buče nimamo veliko dela s pripravo, rezultat je pa prav impresiven. Največ časa nam vzame peka. Medtem ko potrpežljivo čakamo, da se buča zmehča in speče, lahko pripravimo preostale dobrote, ki jih nameravamo postreči zraven. Pečeno bučo postrežemo kot predjed ali prilogo. Recept: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Polnjena pečena buča

Sestavine
- 1 buča maslenka (butter nut)
- sol, muškatni orešček, olivno olje – po okusu
Nadev:
- 200 g fete (če imamo radi močnejši okus, sicer pa rikote) 
- 200 g sveže mlade špinače
- 2–3 stroke česna
- sol, poper – po okusu
- 50 g ribanega sira

Priprava
1. Bučo najprej operemo z zunanje strani in prerežemo na pol. Izdolbemo del s semeni. Lupino buče lahko pustite, vendar vam svetujem, da jo odstranite, ker je bučo, ko je pečena, lažje rezati in jesti. Opozarjam le, da bodite pri lupljenju previdni, ker je lupina zelo trda.
2. Bučo posolite, naribajte malo muškatnega oreška in pokapljajte z olivnim oljem.
3. Za nadev zmešajte posebej v skledi feto ali rikoto, svežo mlado špinačo ter sesekljan česen. Po okusu solite in poprajte.
4. Z nadevom napolnite bučni polovici in ju dajte peč v ogreto pečico. Pecite na 185 stopinjah Celzija 45 minut.
5. Sedaj čez vse potresite riban sir in vse skupaj pecite še 10–15 minut, da se sir stopi in lepo zlato zapeče.

NAMIG
V primerjavi s skuto je rikota nekoliko slajšega in milejšega okusa.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov