»Buče spadajo med najstarejše zelenjadnice na svetu, saj jih najdemo že na jedilnikih starodavnih civilizacij. Staroselska najdišča pričajo, da so jih uporabljali že pred več kot deset tisoč leti. Bučno oplodje in semena so uporabljali tudi v zdravilstvu, čeprav so njihove koristi za zdravje in vitaminsko raznovrstnost z analizami potrdili šele v zadnjem stoletju. Mala zelena semena in bučno meso vsebujejo cel kup hranilnih snovi, ki jih človeško telo nujno potrebuje, saj ga krepijo, mu pomagajo, da ostane zdravo, in mu dajejo energijo. Prav tako zelo koristno in zdravo je tudi bučno oplodje,« izvemo v knjigi Moja bučna kuhinja, ki je nedavno izšla pri založbi Mladinska knjiga.
Najznačilnejša zelišča, ki se odlično podajo k bučam, pravi Mihaela Margan Kocbek, so: melisa, timijan, bazilika, koriander, luštrek in rožmarin. »Pečeni buči lahko dodate tudi malo žajblja, s česnom pa jo boste še dodatno obogatili. Če ji bo manjkala oranžna barva, ji dodajte malo kurkume.«
Buče so nedvomno nepogrešljive na jesenskem jedilniku, od semen pa vse do slastnega bučnega olja, ki se med drugim odlično obnese v namazu s skuto!
ZANIMIVOST
Leta 1492 je Krištof Kolumb v svoj ladijski dnevnik zapisal prve podatke o bučah, ki jih je videl na Kubi, in tako so jih Španci prinesli v Evropo. Kot vir prehrane so se hitro razširile po vsej stari celini, kmalu so spoznali tudi njihove zdravilne učinke.
Palčke iz listnatega testa z bučnimi semeni
Sestavine
1 zavitek listnatega testa
1 jajce
bučna semena
Priprava
1. Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač prekrijemo s papirjem za peko.
2. Listnato testo razvaljamo 3 mm debelo. Z nožem ga narežemo na 5 cm dolge in 1 cm široke palčke ter jih položimo na pripravljen pekač.
3. Jajce razžvrkljamo. Vsako palčko premažemo z jajcem in potresemo z bučnimi semeni. Postavimo v pečico in pečemo 15–20 minut.
MIHAELIN NAMIG
Kdo bi si mislil, da se v teh malih semenih skriva tako veliko hranilnih snovi, ki so nujno potrebne za delovanje človeškega telesa. Bučna semena vsebujejo veliko vitaminov (A, skupine B, C in E), zelo pomembne minerale (kalcij, železo in magnezij), nekatere mikroelemente (selen in cink) in nenasičene maščobne kisline. Uspešno se uporabljajo pri zdravljenju motenj delovanja mehurja, že od nekdaj pa veljajo tudi za zdravilo proti črevesnim zajedavcem (trakulja, gliste).
Vegi polpeti z bučnimi semeni in orehi ter skuta z bučnim oljem
Sestavine
5 žlic pirinega zdroba
40 g mletih orehov
40 g bučnih semen
70 g sira za ribanje
2 jajci
2 stroka česna
sol
šopek poljubnih zelišč
150 g skute
štajersko prekmursko bučno olje
Priprava
1. V mlinčku do gladkega zmeljemo bučna semena. Zelišča sesekljamo.
2. Pečico segrejemo na 200 °C.
3. V večjo skledo ubijemo jajca, dodamo pirin zdrob, orehe, mleta bučna semena, nariban sir, sesekljana stroka česna, sol in polovico zelišč.
4. Vse sestavine dobro premešamo in iz zmesi oblikujemo manjše polpete. Položimo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko.
5. Polpete pečemo v ogreti pečici okoli 30 minut oziroma toliko časa, da se zlato obarvajo.
6. Medtem v skuto vmešamo nekaj žlic bučnega olja in preostala zelišča.
7. Polpete postrežemo takoj, skupaj s skuto z bučnim oljem in zelišči.
MIHAELIN NAMIG
Znano je, da kakovostno bučno olje, narejeno iz domačih bučnih semen pri kontrolirani temperaturi, blaži težave s prostato. Je zelo bogato z vitaminom E in minerali. Vsebuje približno 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ugodno je tudi razmerje med maščobnimi kislinami omega 3, omega 6 in omega 9. Zato mu v Pomurju pravijo tudi studenec mladosti.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.