Sestavine
za kolač:
· 2 jajci
· 180 g moke
· 1 čajna žlička pecilnega praška
· 120 g kristalnega sladkorja
· 30 g limoninega sladkorja (lahko nadomestite z navadnim sladkorjem in svežo lupinico 1 limone)
· 1 žlica ruma
· 125 g masla
· 180 g kisle smetane
· 1 čajna žlička vaniljeve paste (ali 1 vrečka vaniljevega sladkorja)
za polivko:
· 5 žlic limoninega soka
· 8 žlic sladkorja v prahu
Priprava
1. Jajci ločimo na rumenjak in beljak. Iz beljakov stepemo sneg. Pekač namastimo z maslom in potresemo z žličko moke. Tako boste kolač lažje stresli iz njega.
2. V večjo posodo dodamo maslo sobne temperature, vaniljevo pasto, sladkor in limonin sladkor. Stepamo do kremaste strukture – okoli 5–10 minut.
3. V masleni sladkor vmešamo rumenjaka in rum.
4. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Polovico je dodamo v posodo s pripravljeno zmesjo. Dodamo še polovico kisle smetane in na hitro premešamo. Končamo s preostankom moke in kisle smetane.
5. Ko so vse sestavine premešane, z metlico počasi vmešamo še sneg.
6. Zmes nadevamo v dobro namaščen pekač in damo v segreto pečico na 180 stopinj za 40–45 minut.
7. Pečen kolač zvrnemo na krpo in počakamo, da se ohladi. Ko je ohlajen, z električnim mešalnikom zmešamo limonin sok in sladkor v prahu. S sladkorno polivko prelijemo kolač in ga postrežemo.
NAMIG: Recept je primeren za manjšo potičnico.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 40, 3. oktober, 2023