Gratinirane testenine z gobami in modrim sirom
Sestavine
400 g testenin
sol po okusu
300 g gob
40 g masla
4 sveži žajbljevi listi
4 žlice gladke moke
400 ml mleka
mleti poper po okusu
majhen šopek peteršilja
200 g modrega sira (gorgonzole)
pest orehov
Priprava
1. Testenine skuhajte v osoljeni vodi in jih odcedite. Očiščene gobe sesekljajte, prepražite na
polovici stopljenega masla, dodajte sesekljane žajbljeve lističe, še malo prepražite in postavite na stran.
2. V ponvi stopite preostalo maslo, vmešajte moko, nato pa postopoma prilivajte mleko, stepajte do gladkega in mešajte, da se zgosti. Nato zmanjšajte temperaturo ter po okusu začinite s soljo in poprom.
3. V pekač dajte testenine in gobe, na drobno sesekljan peteršilj, nadrobljen modri sir in sesekljane orehe.
4. Mešanico prelijte s pripravljeno omako, dobro premešajte in približno 15 minut pecite v ogreti pečici na 200 °C, da se zlatorjavo zapeče. Pred serviranjem okrasite s svežimi zelišči.
Gratinirane špinačne palačinke z gobami
Sestavine
Za palačinke:
100 g špinačnih listov
250 ml mleka, sol
3 jajca
200 g gladke moke
rastlinsko olje za praženje
Za bešamel:
50 g masla
50 g gladke moke
500 ml mleka
50 g parmezana
Za nadev:
250 g bukovih ostrigarjev (ali katere druge užitne gobe)
250 g gob (če v gozdu nismo imeli sreče, lahko uporabimo tudi šampinjone)
2 stroka česna
3 žlice masla
sol
poper
Priprava
1. Špinačne liste na drobno sesekljajte. Posolite mleko, dodajte cela jajca in stepite z metlico. Postopoma dodajte moko, temeljito premešajte in na koncu dodajte špinačo. Pustite počivati približno 10 minut, nato pa na segretem olju specite tanke palačinke. Pustite, se ohladijo.
2. Pripravite bešamel. Stopljenemu maslu dodajte moko, premešajte in vmešajte mleko, nadaljujte z mešanjem, dokler se omaka ne zgosti, na kratko zavrite, začinite s soljo in poprom.
3. Gobe očistite in narežite na koščke, česen olupite ter na drobno sesekljajte. Pripravljene gobe prepražite na maslu ter začinite s česnom, soljo in poprom.
4. Ocvrte gobe namažite na ohlajene palačinke in zavijte. Nato palačinke položite v pekač, namazan z bešamelom, potresite z naribanim parmezanom in pecite pri 180 °C, dokler ne postanejo zlatorjave barve, približno 15–20 minut.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 39, 26. september, 2023.