Ob sredozemski prehrani se bodo blazinice odvečne maščobe na trebuhu, stegnih in bokih topile kar same od sebe. Največkrat se na takšnem dietnem krožniku znajdejo sveža zelenjava in sadje, solata, oreški, ribe ter oljčno olje – torej vse tiste dobrote, ki jih jedo prebivalci sredozemskih otokov. Črtali pa bomo rdeče meso, mastne mlečne izdelke in sladkor.
Pravila diete so preprosta
Pravila niso zapletena, prej so splošna navodila, ki nas opozarjajo na osnove zdrave prehrane.
1. Za prehranjevanje si vzemimo čas in vsak grižljaj temeljito prežvečimo – to bo pomagalo, da bomo pojedli manj.
2. Uporabljajmo oljčno olje, ki je bogat vir antioksidantov ter enostavnih nenasičenih maščob.
3. Dnevno uživajmo svežo zelenjavo in sadje. Tako bomo užili dovolj vitaminov. Zelje, korenje, čebula, por in paprika dodajo še obilico balastnih snovi, ki zagotovijo dobro prebavo.
4. Na jedilnik čim pogosteje uvrstimo ribe. Te se na sredozemskih krožnikih znajdejo pogosteje kakor meso.
5. Perutnina je dober izbor, saj vsebuje proteine, dodobra nasiti, ni pa preveč kalorična.
6. Kravje mleko zamenjajmo s kozjim, saj so kozji mlečni izdelki lažje prebavljivi.
7. Jedi začinimo s svežimi začimbami, ob tem pa čim manj solimo. Aroma in eterična olja v začimbah bodo dovolj dobro obogatili okus hrane, poleg tega zelišča spodbudijo hitrejše zgorevanje maščob.
8. V prehrano vključimo stročnice: lečo, fižol, čičeriko ... Stročnice so izvrsten vir rastlinskih beljakovin. Dodamo jih lahko v enolončnice, juhe ali pa jih postrežemo kar same kot prilogo mesu in ribam.
9. Brez slabe vesti si zvečer privoščimo kozarec rdečega vina. Vsebuje namreč številne zdrave antioksidante.
10. Riž, kuskus, testenine in kruh so del prehrane. Izberimo polnozrnate različice, ki pomagajo uravnavati raven krvnega sladkorja.
Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 36, 5. september, 2023.