Nasveti

Iz babičine shrambe: Preprosta kremna juha z blitvo

Metka McCully Žigon
21. 8. 2023, 07.00
Deli članek:

Blitva poleti bolje uspeva kot špinača. V receptih jo lahko zamenjamo s špinačo in obratno. V Dalmaciji je kuhana blitva s krompirjem in česnom tradicionalna priloga k pečenim ali kuhanim ribam. Tokrat vam predstavljam recept za preprosto in hitro pripravljeno blitvino juho. Če jo postrežemo z ribanim parmezanom in popečenimi kruhovimi kockami, čisto zadostuje za lahko poletno kosilo. Skromno, a okusno. Recept: METKA MCCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

Shutterstock
Preprosta kremna juha z blitvo

Sestavine

  • 300–400 g blitve listov

      
  • 0,8 l vode

      
  • 1 jušna kocka

      
  • 3 stroki česna

      
  • šopek peteršilja

      
  • šopek drobnjaka

      
  • 1 dcl sladke smetane

Priprava
1. Blitvo operemo in liste natrgamo na manjše koščke. Bele, trše peclje uporabimo v drugi jedi (na primer za kuhano solato).

2. Česen na grobo sesekljamo in na hitro popražimo na žlici olja ali masla.

3. Dodamo blitvine liste in dušimo, dokler ne ovenijo in upadejo.

4. Zalijemo z vodo, smetano, dodamo sesekljana zelišča in jušno kocko. Kuhamo še 10 minut, nato s paličnim mešalnikom zmeljemo v kremno juho in postrežemo.

5. Če želimo, potresemo z ribanim parmezanom ali dodamo popečene kruhove kocke.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Zanimivosti

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu