Osnova je bulgur. To je kuhana, sušena in grobo zmleta durum pšenica. Videti je kot nekakšen grob pšenični zdrob. Bulgur je dobro prebavljiv in hitro pripravljen. Treba ga je le namočiti v topli vodi za približno 15 minut, kar je še posebej priročno poleti, da s kuhanjem še bolj ne segrevamo stanovanja. Dodamo ga v juhe, solate, sladice ali postrežemo kot prilogo.
Sestavine
· 4 žlice bulgurja
· 2 večja šopka svežega peteršilja
· 2 beli čebuli, vključno z zelenjem
· 10 do 15 metinih listov
· 2 ali 3 paradižnike
· sok 2 limon
· 3 žlice olivnega olja
· sol, poper po okusu
Priprava
1. Bulgur prelijemo s skodelico vrele vode, malo posolimo. Premešamo in pustimo, da se namoči, napne in zmehča. Po 15 minutah odvečno vodo odlijemo in bulgur je pripravljen.
2. Medtem ko se bulgur namaka, sesekljamo peteršilj in meto zelo na fino. Paradižnik zrežemo na drobne kocke. Mlado čebulo sesekljamo, zelene dele zrežemo na tanke kolobarje. Nato vse sestavine (zelenjavo in bulgur) zmešamo v primerno veliki skledi.
3. Posolimo, popopramo, dodamo limonin sok in olivno olje. Vnovič vse premešamo in postrežemo.