Sestavine
- 300 g ostre moke
- 500 g pasirane skute
- 1 jajce
- 80 g masla (tekočega oz. stopljenega)
- ščepec soli
Drugo
- jagode
- maslo
- krušne drobtine
- rjavi sladkor (ali med ali javorjev sirup)
- cimet
- vanilja v prahu
Priprava
1. V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico, kamor dodamo vse preostale sestavine.
2. Narahlo premešamo, vendar sestavin ne gnetemo, dokler ne dobimo enotne gmote oziroma hlebček testa. Ta postopek najlažje opravimo kar s čistimi rokami.
3. Na rahlo pomokani delovni površini testo najprej prerežemo na polovico. Nato vsako polovico testa narežemo na približno 6 do 7 kosov.
4. Na vsak košček testa na sredino položimo očiščeno celo jagodo in z rokami oblikujemo žogico oziroma cmok.
5. Cmoke narahlo pomokamo in kuhamo v osoljenem vrelem kropu približno 15 do 20 minut (odvisno od debeline cmoka oziroma testa).
6. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz vode in preložimo na krožnik ter zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami (razmerje 1 : 1), posujemo s sladkorjem (ali dodamo med ali javorjev sirup), cimetom in vaniljo v prahu.