Nasveti

Iz babičine skrinje: Pita s koprivami

Metka McCully Žigon
23. 4. 2023, 10.56
Deli članek:

Mlade koprive so prava zakladnica vitaminov in mineralov. Za zelenjavo, če jim smemo reči zelenjava, saj jih navadno ne gojimo, temveč rastejo samoniklo, vsebujejo tudi presenetljivo veliko beljakovin – kar okrog šest odstotkov. Nabiramo mlade koprivne vršičke, ki vsebujejo največ hranil.

Shutterstock
Pita s koprivami

Saj veste, nabiramo jih z rokavicami. Pri pranju kopriv si sama pomagam z dvojimi vilicami. Koprivam navadno dodam še kakšno pest drugih zelišč, recimo trpotec, kurja črevca, šparglje, vendar z njimi ne pretiravamo, ker lahko dajo jedi malce grenek okus in neprijeten vonj. Priporočam, da dodamo malo sveže špinače, ki da jedi boljši okus, kot če jo pripravljamo le s koprivami in zelišči.

Sestavine

TESTO 

·         250 g moke 

·         40 g parmezana

·         ½ čajne žličke soli

·         140 g masla

·         1 jajce

·         2 žlici hladne vode

NADEV

·         700 g mladih kopriv in špinače (vsakega malo)

·         2 stroka česna

·         250 g skute

·         3 jajca

·         1 kisla smetana

·         200g fete

·         sol, poper, muškatni orešek

Priprava

1. Najprej naredimo testo. Moko, sol in nastrgan parmezan zmešamo. Dodamo zmehčano maslo in ga zdrobimo v moko. Zraven damo še jajce in malo hladne vode. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo lahko pustimo pol ure počivati v hladilniku. Sama sem ponavadi neučakana in ga kar takoj razvaljam.
2. Razvaljano testo damo na pomaščen pekač za torte premera 25 cm. S testom obložimo tudi rob pekača. Prebodemo ga z vilicami in pečemo na 190 stopinjah Celzija 20 minut.

3. Medtem pripravimo nadev. Koprive in špinačo očistimo ter operemo in na grobo zrežemo. V kozici na malce masla prepražimo česen ter podušimo špinačo in koprive. Ko oboje uvene, odstavimo in pustimo, da se malo ohladi. V drugi skledi zmešamo skuto, kislo smetano in jajca. Vmešamo še koprive in špinačo.

4. Testo vzamemo iz pečice, namažemo z nadevom, poravnamo in potresemo z zdrobljeno feto (če je nimamo, lahko uporabimo običajen riban sir). Vse skupaj pečemo še od 35 do 45 minut.

NAMIG

Da bo pita še privlačnejša na pogled, jo okrasimo s pomladnimi cvetlicami: trobenticami, marjeticami in vijolicami.

 Še več slastnih receptov boste našli v reviji Jana, št. 16., 18. 04. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Zanimivosti

profimedia-0941886169
Fotografija dneva

Pande zasedle letališče v Hongkongu

rep49-2024_naslovka
Zanimivosti

Lovci na upokojence: politična ozadja upokojenskih strank Vlada Dimovskega, Karla Erjavca in Pavla Ruparja

Andrej Vodušek, Sanja Brezočnik, Nejc Tisu, Štefan Šarkezi, Rok Pintar, Filip Koza
Pomembne mejnik

Rekord za Radio 1 80's: Slovenci vse bolj obožujemo hite iz osemdesetih

Foto 1
Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

image0
Pohitite

Le še 500 vstopnic za Aktualov rojstnodnevni koncert

par, odnosi, prepir
Partnerstvo

Rutina in samoumevnost sta eni najpogostejših uničevalk odnosov