Saj veste, nabiramo jih z rokavicami. Pri pranju kopriv si sama pomagam z dvojimi vilicami. Koprivam navadno dodam še kakšno pest drugih zelišč, recimo trpotec, kurja črevca, šparglje, vendar z njimi ne pretiravamo, ker lahko dajo jedi malce grenek okus in neprijeten vonj. Priporočam, da dodamo malo sveže špinače, ki da jedi boljši okus, kot če jo pripravljamo le s koprivami in zelišči.
Sestavine
TESTO
· 250 g moke
· 40 g parmezana
· ½ čajne žličke soli
· 140 g masla
· 1 jajce
· 2 žlici hladne vode
NADEV
· 700 g mladih kopriv in špinače (vsakega malo)
· 2 stroka česna
· 250 g skute
· 3 jajca
· 1 kisla smetana
· 200g fete
· sol, poper, muškatni orešek
Priprava
1. Najprej naredimo testo. Moko, sol in nastrgan parmezan zmešamo. Dodamo zmehčano maslo in ga zdrobimo v moko. Zraven damo še jajce in malo hladne vode. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo lahko pustimo pol ure počivati v hladilniku. Sama sem ponavadi neučakana in ga kar takoj razvaljam.
2. Razvaljano testo damo na pomaščen pekač za torte premera 25 cm. S testom obložimo tudi rob pekača. Prebodemo ga z vilicami in pečemo na 190 stopinjah Celzija 20 minut.
3. Medtem pripravimo nadev. Koprive in špinačo očistimo ter operemo in na grobo zrežemo. V kozici na malce masla prepražimo česen ter podušimo špinačo in koprive. Ko oboje uvene, odstavimo in pustimo, da se malo ohladi. V drugi skledi zmešamo skuto, kislo smetano in jajca. Vmešamo še koprive in špinačo.
4. Testo vzamemo iz pečice, namažemo z nadevom, poravnamo in potresemo z zdrobljeno feto (če je nimamo, lahko uporabimo običajen riban sir). Vse skupaj pečemo še od 35 do 45 minut.
NAMIG
Da bo pita še privlačnejša na pogled, jo okrasimo s pomladnimi cvetlicami: trobenticami, marjeticami in vijolicami.
Še več slastnih receptov boste našli v reviji Jana, št. 16., 18. 04. 2023.