Nasveti

Janina zdravniška linija: Bolečine v sklepih in mišicah

Marija Šelek
13. 4. 2023, 08.00
Deli članek:

Bralko Zlato zanima, kako naj razlikuje bolečine osteoartritisa of fibromialgije. Podrobni razlagi se je tokrat posvetila prim. Mojca Kos Golja, dr. med.

Shutterstock
Bolečine

"Zanima me, kako razlikovati med bolečinami v sklepih in mišicah – osteoartritisom in bolečinami, ki jih uvrščajo v fibromialgijo? Kako lahko dobi bolnik s fibromialgijo celotno zdravljenje z bivanjem v toplicah in ne samo fizioterapije?
Z lepimi pozdravi!"
- Zlata

Kako do rehabilitacije v zdravilišču?

Zahvaljujem se vam za postavljena vprašanja, gospa Zlata, odgovore na vprašanja o razlikovanju med bolečinami v sklepih in mišicah pri osteoartritisu ter fibromialgiji pa sem razširila še na vzroke in bolezensko dogajanje, zaradi česar se obe bolezni močno razlikujeta, saj se poleg bolečin pojavljajo zelo različne težave, simptomi in znaki.      

Osteoartoza

Pri nas, tako kot v več evropskih državah, ne uporabljamo poimenovanja osteoartritis, temveč je v uporabi izraz osteoartroza. Osteoartroza je zaradi staranja populacije in naraščanja debelosti zelo pogosta bolezen, razširjena po vsem svetu. Lahko se začne že v mladosti, izrazi pa šele v starosti. Praviloma napreduje počasi, včasih se sama ustavi ali izboljša, ne vemo točno, zakaj. Vzroki za njen nastanek so številni in raznoliki: starost, ženski spol, debelost, narava poklica, športne dejavnosti, poškodbe sklepa, genetski dejavniki in kajenje. Gre za spremembe celotnega sklepa, vseh njegovih delov in okolnih mišic. Prizadeti so lahko posamezni ali več sklepov, nekateri pogosteje kot drugi. Najpogosteje so prizadeti osnovna sklepa palcev rok in stopal, zadnji členki prstov rok, kolena, kolki, vratna in ledvena hrbtenica. Navadno je pri osteoartrozi prisotnih pet znakov: bolečina v prizadetem sklepu, okorelost, zadebeljen in/ali razoblikovan sklep, omejena gibljivost sklepa in škrtanje (krepitacije) pri premikanju sklepa. Bolečina se razvija postopno, je globoka in topa. Na začetku se pojavlja po telesni dejavnosti, pri napredovali bolezni pa tudi v mirovanju. Sklep je pri napredovali osteoartrozi zadebeljen zaradi nabrekle notranje sklepne ovojnice (sinovije), izliva in kostnih izrastkov. Zadebelitev je trda, sklep slabše gibljiv. Okorelost je najbolj izražena zjutraj in po mirovanju, vendar ne traja več kot pol ure.                                                  

Fibromialgija

Pri fibromialgiji pa se vzroki, dogajanje in bolečine zelo razlikujejo od tistih pri osteoartrozi. Fibromialgija ni povsem razjasnjeno bolezensko stanje, prav tako ni jasno, kaj jo sproži. Znani so dejavniki tveganja, ki povečajo verjetnost za njen razvoj: genetski dejavniki, določena psihična stanja (depresija, pretirana zaskrbljenost, panična motnja), kronični stres, okužbe, hormonske motnje, čezmeren telesni napor. Pri fibromialgiji ne gre za vnetno dogajanje, temveč so za razvoj bolečinske simptomatike krivi predvsem spremenjeni nivoji živčnih prenašalcev (nevrotransmiterjev) in motnje v osrednjem živčevju, čemur sledijo neustrezne zaznave bolečinskih in nebolečinskih dražljajev. Močno je znižan bolečinski prag, bolniki že rahel dotik občutijo kot bolečino. Za fibromialgijo so značilni razpršena skeletno-mišična bolečina, ki izvira v globlje ležečih mehkih tkivih (mišicah, tetivah, vezeh) in traja več kot tri mesece. Najpogosteje se pojavljajo bolečine v vratu, križu, ramenskem in medeničnem obroču, zgornjem delu prsnega koša, komolcih, kolenih in rokah. Zelo pogosta je čezmerna utrujenost, ki ni vezana na telesno dejavnost. Prisotni so še številni simptomi (ki jih pri osteoartrozi ni), kot so občutek otekanja okončin, motnje koncentracije in spomina, glavobol, vrtoglavica, sindrom vzdraženega črevesja, pogosto odvajanje seča, preobčutljivost za vonjave, glasne zvoke in močno svetlobo, suhost sluznic. Pri kliničnem pregledu ne najdemo sprememb, prav tako ni odstopov v laboratorijskih testih in drugih preiskavah. Diagnozo postavimo s pomočjo diagnostičnih meril Ameriškega revmatološkega združenja (iz leta 2016), z njimi opredelimo tudi resnost bolezni. Fibromialgija je lahko pridružena različnim drugim, tudi vnetnim revmatskim boleznim.

Rehabilitacija v zdravilišču

Drugo vprašanje se nanaša na pravico za celotno rehabilitacijo bolnika s fibromialgijo v naravnem zdravilišču. Odgovor najdemo v Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V teh pravilih so predvsem v 44., 45. in 46. členu zapisani ključni pogoji in navedena bolezenska stanja za pridobitev pravice do celotnega zdraviliškega zdravljenja. S področja revmatskih bolezni so to nekatere vnetne revmatske in sistemske vezivno-tkivne bolezni, osteoartroza celotne hrbtenice s težjo funkcionalno prizadetostjo in z nevrološkimi izpadi, težja prizadetost velikih sklepov s hitrim propadanjem mišic ali z močno omejeno gibljivostjo sklepov. Med bolezenskimi stanji, ki bi bila upravičena do celotnega zdravljenja v naravnem zdravilišču, torej ni fibromialgije. Zato so pri bolniku s fibromialgijo možni le fizioterapevtski postopki na osnovi delovnega naloga, hotelski del si mora bolnik plačati sam.   

 Lep pozdrav,

Prim. Mojca Kos Golja, dr. med.

Jana
Janina zdravniška linija

 Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si, pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

Še več nasvetov si lahko preberete v reviji Jana, št. 15, 11. 04. 2023.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste