Nasveti

Velikonočna pehtranova potica tete Lube

Lara Jelen
5. 4. 2023, 12.00
Deli članek:

Shutterstock
Pehtranova potica

»Za velikonočne praznike obvezno naredim vsaj pet orehovih potic, vedno pa tudi pehtranovo. Recept sem pred mnogimi mnogimi leti dobila od tete Lube, ki je pehtranovo potico pekla, kadar smo skupaj počitnikovali v kampu Radovljica. Pri starih receptih za potice nikoli ne zamenjujem belega sladkorja z rjavim, prav tako ne uporabljam puste skute. Nadev mora biti bogat. Če začenjamo spreminjati original, potem dobimo drugačno potico. Je to zdravo? Ni. Je dobro? Božansko!« pravi Mateja Gaber, doktorica znanosti s področja literarnih ved, ki v prostem času zelo rada kuha.

Osebni arhiv
Mateja Gaber

Sestavine

ZA TESTO

60 dag gladke moke

4 dag kvasa

2 žlici mlačnega mleka

1 žlička sladkorja

2 jajci

8 dag stopljenega masla

8 dag sladkorja

1 žlica ruma

limonina lupinica

sol

okoli pol litra toplega mleka

ZA PEHTRANOV NADEV

10 dag masla

3 rumenjaki

½ kg polnomastne skute s tržnice

malo kisle smetane (2 dl)

sneg 3 beljakov

2 šopa na drobno nasekljanega pehtrana

10 dag sladkorja

Priprava

1. Kvas, 1 žličko sladkorja in 2 žlici mleka zmešamo v skodelici, da na toplem vzhaja.
2. Presajeni moki dodamo stopljeno maslo, sladkor, rum, jajci, limonino lupinico, sol ter polovico mleka. Dodamo vzhajan kvas in drugo polovico mleka. Količina mleka je odvisna od velikosti jajc in vrste moke, zato vedno delamo po občutku. Testo gnetemo, dokler se na površini ne začnejo delati mehurji. Takrat ga damo počivat na toplo, da vzhaja. Medtem naredimo nadev.

3. Za nadev maslo umešamo s sladkorjem in rumenjaki (rumenjake vedno dodajamo in umešamo enega po enega, nikoli vse naenkrat, sicer se maslo sesiri), nato z veliko žlico dodamo skuto, kislo smetano, sneg in pehtran ter vse skupaj narahlo premešamo.

4. Ko je testo vzhajano (dvakratno naraste), ga na gladki površini, posuti z moko, na tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in odrežemo debelejše robove. Previdno zavijemo in damo v glinen pekač za potice, ki smo ga prej izdatno namazali z maslom in posuli z drobtinami. Potica v pekaču vzhaja še 10 minut. Preden jo damo v pečico (180 °C), jo premažemo z rumenjakom. Pečemo pribl. 90 minut in še toplo posipamo s sladkorjem v prahu.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste