Nasveti

Velikonočna pehtranova potica tete Lube

Lara Jelen
5. 4. 2023, 12.00
Deli članek:

Shutterstock
Pehtranova potica

»Za velikonočne praznike obvezno naredim vsaj pet orehovih potic, vedno pa tudi pehtranovo. Recept sem pred mnogimi mnogimi leti dobila od tete Lube, ki je pehtranovo potico pekla, kadar smo skupaj počitnikovali v kampu Radovljica. Pri starih receptih za potice nikoli ne zamenjujem belega sladkorja z rjavim, prav tako ne uporabljam puste skute. Nadev mora biti bogat. Če začenjamo spreminjati original, potem dobimo drugačno potico. Je to zdravo? Ni. Je dobro? Božansko!« pravi Mateja Gaber, doktorica znanosti s področja literarnih ved, ki v prostem času zelo rada kuha.

Osebni arhiv
Mateja Gaber

Sestavine

ZA TESTO

60 dag gladke moke

4 dag kvasa

2 žlici mlačnega mleka

1 žlička sladkorja

2 jajci

8 dag stopljenega masla

8 dag sladkorja

1 žlica ruma

limonina lupinica

sol

okoli pol litra toplega mleka

ZA PEHTRANOV NADEV

10 dag masla

3 rumenjaki

½ kg polnomastne skute s tržnice

malo kisle smetane (2 dl)

sneg 3 beljakov

2 šopa na drobno nasekljanega pehtrana

10 dag sladkorja

Priprava

1. Kvas, 1 žličko sladkorja in 2 žlici mleka zmešamo v skodelici, da na toplem vzhaja.
2. Presajeni moki dodamo stopljeno maslo, sladkor, rum, jajci, limonino lupinico, sol ter polovico mleka. Dodamo vzhajan kvas in drugo polovico mleka. Količina mleka je odvisna od velikosti jajc in vrste moke, zato vedno delamo po občutku. Testo gnetemo, dokler se na površini ne začnejo delati mehurji. Takrat ga damo počivat na toplo, da vzhaja. Medtem naredimo nadev.

3. Za nadev maslo umešamo s sladkorjem in rumenjaki (rumenjake vedno dodajamo in umešamo enega po enega, nikoli vse naenkrat, sicer se maslo sesiri), nato z veliko žlico dodamo skuto, kislo smetano, sneg in pehtran ter vse skupaj narahlo premešamo.

4. Ko je testo vzhajano (dvakratno naraste), ga na gladki površini, posuti z moko, na tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in odrežemo debelejše robove. Previdno zavijemo in damo v glinen pekač za potice, ki smo ga prej izdatno namazali z maslom in posuli z drobtinami. Potica v pekaču vzhaja še 10 minut. Preden jo damo v pečico (180 °C), jo premažemo z rumenjakom. Pečemo pribl. 90 minut in še toplo posipamo s sladkorjem v prahu.

Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.

Estrada

jasna-jutri-1
Z Jasno in glasno!

Aleksander Pozvek: »Raay je kot avto - strošek, bit pa mora!«

Eminem
Stara 69 let

Umrla je Debbie Nelson, mama raperja Eminema

praznicne-lucke, kranj
Tradicionalno

FOTO: Kranj zažarel v prazničnih lučkah

Charlotte
Talent

Princesa Charlotte in kraljica Elizabeta imata skupnega več kot le zunanjo podobnost

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Zanimivosti

odeja, dišeča odeja, sproščanje
Osvežitev doma

S temi nasveti boste pregnali neprijeten vonj z odeje in pregrinjala

2024_11_21_LFT_GM108_Malt_WEB_120-1024x683
Zanimivosti

Slovenske železnice prejele prestižno nagrado ETC, Rail Tourism Awards 2024

jezus
Kristijani ali judi?

Kdo so mesijanski judje, pripadniki vsega pol stoletja starega gibanja

dunaj, slovenske-železnice, praznična-mesta
Zanimivosti

Najlepši praznični izleti z vlakom

sušilna stroj, pralni stroj
Sušilni stroj

Previdno s sušenjem čipkastega perila in športne opreme

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice