»Za velikonočne praznike obvezno naredim vsaj pet orehovih potic, vedno pa tudi pehtranovo. Recept sem pred mnogimi mnogimi leti dobila od tete Lube, ki je pehtranovo potico pekla, kadar smo skupaj počitnikovali v kampu Radovljica. Pri starih receptih za potice nikoli ne zamenjujem belega sladkorja z rjavim, prav tako ne uporabljam puste skute. Nadev mora biti bogat. Če začenjamo spreminjati original, potem dobimo drugačno potico. Je to zdravo? Ni. Je dobro? Božansko!« pravi Mateja Gaber, doktorica znanosti s področja literarnih ved, ki v prostem času zelo rada kuha.
Sestavine
ZA TESTO
60 dag gladke moke
4 dag kvasa
2 žlici mlačnega mleka
1 žlička sladkorja
2 jajci
8 dag stopljenega masla
8 dag sladkorja
1 žlica ruma
limonina lupinica
sol
okoli pol litra toplega mleka
ZA PEHTRANOV NADEV
10 dag masla
3 rumenjaki
½ kg polnomastne skute s tržnice
malo kisle smetane (2 dl)
sneg 3 beljakov
2 šopa na drobno nasekljanega pehtrana
10 dag sladkorja
Priprava
1. Kvas, 1 žličko sladkorja in 2 žlici mleka zmešamo v skodelici, da na toplem vzhaja.
2. Presajeni moki dodamo stopljeno maslo, sladkor, rum, jajci, limonino lupinico, sol ter polovico mleka. Dodamo vzhajan kvas in drugo polovico mleka. Količina mleka je odvisna od velikosti jajc in vrste moke, zato vedno delamo po občutku. Testo gnetemo, dokler se na površini ne začnejo delati mehurji. Takrat ga damo počivat na toplo, da vzhaja. Medtem naredimo nadev.
3. Za nadev maslo umešamo s sladkorjem in rumenjaki (rumenjake vedno dodajamo in umešamo enega po enega, nikoli vse naenkrat, sicer se maslo sesiri), nato z veliko žlico dodamo skuto, kislo smetano, sneg in pehtran ter vse skupaj narahlo premešamo.
4. Ko je testo vzhajano (dvakratno naraste), ga na gladki površini, posuti z moko, na tanko razvaljamo, namažemo z nadevom in odrežemo debelejše robove. Previdno zavijemo in damo v glinen pekač za potice, ki smo ga prej izdatno namazali z maslom in posuli z drobtinami. Potica v pekaču vzhaja še 10 minut. Preden jo damo v pečico (180 °C), jo premažemo z rumenjakom. Pečemo pribl. 90 minut in še toplo posipamo s sladkorjem v prahu.
Recept je bil objavljen v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.