Čemaževa juha s koprivami in hrustljavčki
Jasmina Pirnar Krope, ustvarjalka kulinaričnega bloga Yaska, je z nami delila svoj najljubši recept za pomladno super zdravo juhico iz čemaža in mladih kopriv. Če niste ljubitelj ene ali druge divje zeli, ju seveda lahko zamenjate s špinačo, blitvo ali pa celo s šparglji ali mladim grahom, pravi. To gosto, nežno in kremasto juho najraje obogati z doma pripravljenimi hrustljavčki, ki so pravi hit, saj so okusni, krhki in, kakopak, hrustljavi. »Čeprav se mogoče ne zdi tako, vam njihova priprava ne bo vzela veliko časa. Sestavine kar s kuhalnico zmešate le v eni posodi in jih potem kar skozi večje cedilo ali poseben pripomoček za vlivance vlivate v vroče olje ter ocvrete do zlatorjave barve,« pravi.
Sestavine
JUHA
- 1 por
- 400 g krompirja (približno 3 do 4 srednje veliki krompirji)
- 40 g ovsenih kosmičev
- 40 g čemaža (približno ena pest)
- 40 g mladih kopriv (približno ena pest)
- 0,5 dl sladke smetane
- limonin sok
- sol
- poper
HRUSTLJAVČKI
- 80 g ostre moke
- 80 g gladke moke
- 1 jajce
- 1 dl mleka
- sol
- olje za cvrtje
Posebni dodatki
- sveže spomladansko divje užitno rastlinje (trobentice, vijolice, mrtve koprive, marjetice ...)
Priprava
JUHA
1. Por operemo in očistimo ter na drobno nasekljamo.
2. Krompir olupimo in narežemo na manjše kose.
3. Na oljčnem olju prepražimo por, mu dodamo krompir in zalijemo z vodo.
4. Ko voda zavre, dodamo ovsene kosmiče ter solimo po okusu in kuhamo približno 20 minut.
5. Nato dodamo čemaž in koprive ter s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko juho.
6. Juhi dodamo še sladko smetano, limonin sok, sol in poper po okusu.
HRUSTLJAVČKI
1. Moko presejemo v posodo in dodamo preostale sestavine. S kuhalnico jih zmešamo v gladko zmes.
2. V primerno ogreto olje (170 stopinj) skozi cedilo počasi vlivamo testo in si pri tem pomagamo z lopatko, da vlivance oziroma hrustljavčke lažje in hitreje spravimo skozi luknjice cedila.
3. Cvremo, dokler hrustljavčki ne postanejo zlatorjave barve, nato pa jih s kuhinjsko penovko poberemo iz olja in položimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo.
4. Ohlajene hrustljavčke postrežemo v juhi in jed po okusu okrasimo s svežimi jedilnimi pomladnimi cvetovi.
NAMIG
Na voljo je tudi poseben pripomoček, strgalnik za vlivance oziroma špecle. Kupite ga lahko v vseh večjih trgovinah s kuhinjsko opremo.
OPOZORILO
Pri nabiranju čemaža moramo biti izjemno previdni, da ga slučajno ne zamenjamo s strupenim jesenskim podleskom ali šmarnico.
Še več receptov za pripravo jedi iz čemaža najdete v reviji Jana, št. 13, 28. 03. 2023.