Nasveti

Dobrodošla pomlad: Ko krožnik ozeleni

Lara Jelen
26. 3. 2023, 10.00
Posodobljeno: 26. 3. 2023, 22.03
Deli članek:

Še preden zares ozeleni narava, nas prevzame navdih, da ozelenijo jedi na našem krožniku. Vse je v trenutku videti privlačnejše, če sse na njem pojavijo regrat ali pa brokoli, špinača in kar je še takšnega.

Shutterstock
Pomlad na krožniku

Brokolijeva juha

Sestavine za 4 osebe

1 večji krompir

1,5 l piščančje juhe (lahko iz kocke)

1 brokoli

3 stroki česna

2 vejici peteršilja

20 ml smetane

sol po okusu

mlet poper po okusu

1 žlica olivnega olja

2 žlici sončničnih semen

10 g sušenih paradižnikov

Shutterstock
Brokolijeva juha

Priprava

1. Olupljen krompir narežite na kocke, dajte v juho in zavrite.
2. Brokoli operite in narežite. Nekaj ​​kosov dajte na stran za okras, preostalo dajte v juho. Dodajte strt česen in sesekljan peteršilj.
3. Kuhajte približno 15–20 minut (tako dolgo, da bo krompir kuhan). Na koncu dodajte smetano in zmešajte v gladko kremo. Začinite s soljo in poprom.
4. Na olivnem olju prepražite preostali brokoli. Pred serviranjem dodajte sesekljane sušene paradižnike, brokoli, okrasite s sončničnimi semeni in pokapajte z olivnim oljem.

Bleki z ocvirki in sirarsko skuto (FOTO: Mitja Škrjanec)

Tale recept je iz knjige Ta domače testenine (Saša Drobnič Škrjanec), Založba Kmečki glas, ponatis 2022. Preprost in odličen!

Sestavine

400 g ajdovih blekov

150 g ocvirkov z mastjo

200 g svežega regrata

150 ml vinskega kisa

nekaj žlic vode

sol, poper

120 g sirarske skute

50 g cvetov trobentic (za okras)

Shutterstock
Bleki z ocvirki in sirarsko skuto

Priprava

1. Mast z ocvirki stopimo v ponvici in malo prepražimo.

2. Ajdove bleke skuhamo v slanem kropu. Bleke odcedimo ter umešamo v stopljeno mast in vroče ocvirke.

3. Regrat dobro umijemo ter začinimo s soljo, poprom in kisom, ki smo ga nekoliko ogreli, da zmehča regrat. Bleke ponudimo na okisanem regratu, potresemo jih s sirarsko skuto in cvetovi trobentic.

NAMIG

Namesto ajdovih blekov lahko uporabimo tudi ajdove rezance.

Svinjska pečenka s špinačo in zeliščnimi cmoki

Sestavine za 4 osebe

ZA CMOKE

3 žemlje

120 ml mleka

3 jajca

2 pesti zelišč

50 g masla, zmehčanega

muškatni orešček, nariban

sol

ZA MESO

800 g svinjskega stegna

sol

mlet črni poper

4 stroki česna

30 g masla

1 čebula

ZA ŠPINAČO

1 žlica masti

2 stroka česna

700 g svežih špinačnih listov

Shutterstock
Svinjska pečenka s špinačo in zeliščnimi cmoki

Priprava

1. Kruh narežite na kocke, prelijte z mlekom in pustite počivati. Ločite rumenjake od beljakov in sesekljajte zelišča.
2. Maslo in rumenjake stepite ter dodajte k namočenemu kruhu, dodajte zelišča in ščepec muškatnega oreščka. Beljake in ščepec soli stepite v sneg in vmešajte v krušno mešanico.
3. Zmes razporedite na folijo, oblikujte v cmoke in tesno zaprite konce. Kuhajte v vreli vodi približno 15–25 minut, odvisno od velikosti. Nato odvijte in na več mestih prebodite z vilicami.
4. Meso začinite s soljo, poprom in česnom ter ga z vseh strani zlatorjavo popecite na maslu, odstavite in na maščobi prepražite na drobno sesekljano čebulo. Nato prepraženi čebuli dodajte meso, zalijte z vodo in pecite v pečici pri 170 °C približno 1 uro. Približno 15 minut pred koncem pečenja pečico izklopite.
5. Na raztopljeni masti prepražite narezan česen, dodajte špinačo, solite in podušite, da se omehča.

6. Meso narežite na rezine ter postrezite s špinačo in cmoki. Prelijte z omako, ki je nastala med peko mesa.

Še več okusnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 12, 21. 03. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

jasna-jutri-1
Z Jasno in glasno!

Aleksander Pozvek: »Raay je kot avto - strošek, bit pa mora!«

Eminem
Stara 69 let

Umrla je Debbie Nelson, mama raperja Eminema

praznicne-lucke, kranj
Tradicionalno

FOTO: Kranj zažarel v prazničnih lučkah

Charlotte
Talent

Princesa Charlotte in kraljica Elizabeta imata skupnega več kot le zunanjo podobnost

Ansambel bratov Poljanšek z Rudijem Poljanškom v ozadju.
50. letnica

Koncert Veselo v Kamnik – na Veseljaku to nedeljo ob 20.00

svetlana-makarovic, presernova-nagrada
Po četrt stoletja

Foto: Svetlana Makarovič »končno« prejela Prešernovo nagrado

Zanimivosti

odeja, dišeča odeja, sproščanje
Osvežitev doma

S temi nasveti boste pregnali neprijeten vonj z odeje in pregrinjala

2024_11_21_LFT_GM108_Malt_WEB_120-1024x683
Zanimivosti

Slovenske železnice prejele prestižno nagrado ETC, Rail Tourism Awards 2024

jezus
Kristijani ali judi?

Kdo so mesijanski judje, pripadniki vsega pol stoletja starega gibanja

dunaj, slovenske-železnice, praznična-mesta
Zanimivosti

Najlepši praznični izleti z vlakom

sušilna stroj, pralni stroj
Sušilni stroj

Previdno s sušenjem čipkastega perila in športne opreme

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice