Pečeni radič
Sestavine
4 glave radiča (predlagamo belgijski radič – vitlof)
2 žlici sladkorja
1 limona
1 žlica mlete rdeče paprike
3 žlice olivnega olja
sol
8 rezin slanine
1 rdeča čebula
50 g orehov
Priprava
1. V skledo dajte sladkor, dodajte na drobno naribano limonino lupinico in sok polovice limone. Dodajte rdečo papriko in oljčno olje. Premešajte.
2. Radič očistite in ga na hitro poparite v vreli osoljeni vodi. Nato ga dajte v hladno vodo, da se ohladi. Ohlajenega odcedite in po dolžini prerežite na pol.
3. Vsak kos zavijte v rezino slanine in ga položite na pekač. Dodajte narezano rdečo čebulo in vse skupaj prelijte s pripravljeno marinado.
4. Na koncu posujte z naribanimi ali sesekljanimi orehi. Postavite v pečico pod žar in počasi pecite približno 10 minut. Pripravljen radič okrasite s peteršiljem in postrezite s krompirjem ali kruhom.
NAMIG
Grenčino radiča lahko omilimo s sekljanjem ali kuhanjem. Bomo pa s slednjim izgubili nekaj njegovih koristnih hranilnih snovi.
Pisani čolnički z radičem in grenivko
Sestavine
1 beli radič
1 rdeči radič
1 velik korenček
1 grenivka
2 jajci
100 g slanine
2 žlici grobozrnate gorčice
3 žlice olivnega olja
1 žlica vinskega kisa
sol
mleti črni poper
peteršilj za okras
Priprava
1. Radič očistimo in razdelimo na liste, ki jih skrbno operemo ter osušimo. Zložimo po dva in dva skupaj, po enega rdečega in belega, tako dobimo čolničke.
2. Korenje olupimo in narežemo na tanke rezine (lahko kar z lupilnikom ali pa ga naribamo). Olupimo grenivko in odstranimo tanko lupino, tako da ostane le meso.
3. V trdo kuhana jajca narežemo na četrtine. Rezine slanine prepražimo v ponvi, da postanejo hrustljave.
4. V skledi zmešamo grobo gorčico, olje, vinski kis, sol in poper. Preliv dobro premešamo z metlico za stepanje.
5. Na čolničke razporedimo grenivko, korenje, jajca in popečeno slanino. Vse prelijemo z gorčičnim prelivom. Okrasimo z listi peteršilja.
NAMIG
Grenčine v radiču dobro vplivajo na našo prebavo, krepijo delovanje jeter in vranice.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 11, 14. 03. 2023.