Krepka grahova juha
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: preprosto
Sestavine
- 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
- 5 šalotk
- 1 srce stebelne zelene
- 3 stroki česna
- 3 pori
- 400 g zamrznjenega graha
- 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 3 pesti bazilikinih listov
- sol
- poper
- malo ekstra deviškega oljčnega olja in mladi grahovi poganjki (po želji), ko postrežemo
Priprava
1. Šalotke olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine. Stebelno zeleno tudi narežemo na rezine. Česen olupimo in sesekljamo. Por očistimo, razpolovimo, dobro umijemo pod tekočo vodo in narežemo na tanke rezine.
2. V veliki kozici na srednjem ognju segrejemo oljčno olje in pražimo šalotko, zeleno in česen od 4 do 5 minut, da se zelenjava zmehča. Med praženjem zelenjavo pogosto premešamo. Dodamo por, solimo, popramo in pražimo še 4 do 5 minut. Nato vmešamo grah, prilijemo osnovo in zavremo. Kuhamo toliko časa, da se grah skuha (od 7 do 10 minut).
3. Pol juhe preložimo v drugo posodo, dodamo baziliko in zelenjavo s paličnim mešalnikom zmešamo v grob pire. Vrnemo jo v kozico in zmešamo z drugo polovico juhe. Na krožnikih juho pokapljamo z nekaj kapljicami ekstra deviškega oljčnega olja, jo okrasimo z mladim grahovim poganjkom (če je sezona rasti graha, pozimi pa lahko uporabimo mikrozelenje) in postrežemo s hrustljavim kruhom.
NAMIG
Najboljše je, kadar je dobro tudi zdravo, to pa nedvomno drži za to okusno juho iz stročnic in bazilike.
Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023