Vijolični pirhi
Sestavine
♥200 g borovnic
♥1 liter vode
♥2 žlici alkoholnega kisa
♥1 žlica soli
♥jajčka z belo lupino
Postopek: V posodo damo borovnice, vodo, kis in sol ter vse skupaj kuhamo. Pustimo, da vre 30 minut. Zmes precedimo in v tekočino damo surova jajčka ter kuhamo še 12 minut. Jajčka pustimo v tekočini, da se ohladijo. Obarvala se bodo močno vijolično.
Rjavi pirhi
Sestavine
♥ čebulne olupki
♥1 liter vode
♥jajčka z belo lupino
Postopek: V vodo damo toliko lupin, kolikor jih lahko strpamo v takšno količino vode. Več lupin bo, močnejša bo barva. Kuhamo in pustimo, da vre 30 minut. Po pol ure odstranimo lupine in v tekočino damo surova jajčka. Kuhamo še 12 minut in jajčka se bodo obarvala rjavo.
Svetlikajoči se vijolični pirhi
Sestavine
♥1 l terana
♥jajčka z belo lupino
Postopek: V posodo vlijemo vino in damo vanj surova jajčka. Kuhamo in pustimo, da vre 12 minut. Vse skupaj umaknemo z ognja in pustimo jajčka, da se ohladijo v vinu. Jajčka se bodo obarvala vijolično in se zaradi vinskega kamna bleščala, kot bi bila posipana z bleščicami.
Rumeni pirhi
Sestavine
♥1 liter vode
♥4 žlice kurkume
♥2 žlici alkoholnega kisa
♥1 žlica soli
♥jajčka z belo lupino
Postopek: Zmešamo kurkumo, kis, sol in vodo. Vse skupaj kuhamo in pustimo, da vre 30 minut, nato odstavimo in pustimo, da se zmes ohladi. V ohlajeno mešanico namočimo v trdo kuhana jajčka. Jajčka bodo kar hitro postala nežno rumena. Močnejša barva pa bo nastala, če vse skupaj damo čez noč v hladilnik.
Modri pirhi
Sestavine
♥srednje velika glava rdečega zelja
♥1 liter vode
♥2 žlici alkoholnega kisa
♥1 žlica soli
♥jajčka z belo lupino
Postopek: Zelje na grobo narežemo ter dodamo kis, vodo in sol. Vse skupaj kuhamo in pustimo vreti 30 minut. Odstranimo zelje in tekočino ohladimo. Ko je ohlajena, damo vanjo v trdo kuhana jajčka. Zelo hitro bodo postala svetlo modra. Če pa hočemo močnejšo barvo, jih damo čez noč v hladilnik.
Zeleni pirhi
Za zelene pirhe je postopek nekoliko daljši. Najprej bomo morali pirhe obarvati rumeno. Sočasno, ko damo jajčka v kurkumo (glej postopek za rumene pirhe), lahko skuhamo tudi rdeče zelje po postopku, ki je napisan za modre pirhe. Naslednji dan damo rumena jajčka iz kurkume v tekočino, v kateri se je kuhalo zelje. Koliko časa pustimo rumene pirhe v modri tekočini, je odvisno od tega, kako močno zeleno barvo želimo imeti. Najbolje je, da jih občasno pogledamo in odstranimo iz vode, ko nam je barva všeč.
Roza pirhi
Sestavine
♥6 večjih (neškropljenih!) rdečih vrtnic
♥1 liter vode
♥2 žlici alkoholnega kisa
♥1 žlica soli
♥jajčka z belo lupino
Postopek: Cvetne liste vrtnic odstranimo in narežemo na manjše kose. Zalijemo jih z vodo, dodamo kis in sol ter vse skupaj kuhamo. Pustimo, da vre 30 minut. Precedimo in damo v tekočino surova jajčka ter kuhamo še 12 minut. Jajčka pustimo v tekočini, da se ohladijo. Obarvala se bodo nežno roza.
Oranžni pirhi
Sestavine
♥1 liter vode
♥10 žlic mlete rdeče paprike
♥10 žličk alkoholnega kisa
♥1 žlica soli
♥jajčka z belo lupino
Postopek: V mešanici vode, kisa in mlete paprike skuhamo jajca. Rezultat je topla oranžna barva.
OKVIR: Ustvarjanja Sandre Kuhar lahko spremljate na Facebooku in Instagramu, kjer jo boste našli pod imenom Ančabananča.
OKVIR POSEBEJ: Tudi v belem vinu jih lahko pobarvate Ne samo v teranu, pirhe je mogoče pobarvati tudi z belim vinom. Vinska kislina na njih tvori bleščeče, popolnoma naravne in neškodljive kristalčke, zato se jajca zelo lepo svetlikajo.
Tekst: METKA MCCULLY ŽIGON
Lani sem poskusila barvanje z belim vinom. Rezultat me je pozitivno presenetil. V belo vino dodamo sladkor in jedilno barvo za živila. Lahko uporabite tudi barve za jajca v prahu, a te vsebujejo več kemikalij. Odvisno, kakšno barvo uporabimo, se jajca prav lepo obarvajo. Vino in sladkor tvorita na površini kristalčke, ki se bleščijo in svetlikajo.
Sestavine
- 3 jajca
- ½ l belega vina
- 100 g navadnega, belega, kristalnega sladkorja
- 1 žlička barve za živila v prahu
Postopek: Za vsako barvo morate uporabiti drugo posodo in posebej kuhati. Vino zmešajte s sladkorjem in dodajte želeno barvo. Premešajte in dajte v tekočino jajca, vseeno, ali z belo ali rumeno lupino. Uporabite barvo v prahu za živila ali pa barvo za barvanje jajc – slednje lahko dodate pol manj, ker zelo intenzivno obarva jajca. Jajca položite v mešanico vina, sladkorja in barvila. Biti morajo prekrita in se ne dotikati. Vse skupaj dajte kuhat, ko zavre, znižajte temperaturo in počasi kuhajte še 10 minut. Pustite vsaj nekaj ur ohlajati, nato previdno vzemite jajca ven in jih položite na kuhinjski papir, da se posušijo. Čim manj se jih dotikajte. Ko so suha, se pokaže prava barva in se začnejo svetiti. Tako dobimo rumena, zelena, modra, roza ali rdeča bleščeča jajca.
Bodite brez skrbi: jajca nimajo nobenega okusa po vinu ali sladkorju in jih lahko mirno pojeste.
Revija Jana št. 15, 12.4.2022