Grahova juha z lososovim filejem
Sestavine
- 4 lososovi fileji
- 400 g zelenega graha (lahko iz konzerve)
- 2 dl zelenjavne juhe (lahko iz kocke)
- 2 dl smetane
- 1 rumenjak
- 1 šalotka
- nekaj vejic timijana
- 1 strok česna
- oljčno olje
- košček masla
- ščepec janeža v zrnju
- mlet poper
- sol
Priprava
1. Lososu odstranite kožo (lahko pa že kupite file brez kože) ter ga začinite s soljo in poprom. Olupljeno šalotko in česen na drobno sesekljajte in ju na kratko prepražite v loncu na oljčnem olju. Prilijte juho, dodajte grah in zavrite. Nato zmanjšajte temperaturo, v lonec dodajte lososove fileje in pokrito kuhajte 10 minut.
2. Dušenega lososa z malo graha vzemite iz lonca in ga dajte na toplo. V juho v loncu dodajte janež v zrnju in smetano ter vse skupaj zmeljite v gladko omako. Če želite gostejšo juho, vanjo vmešajte rumenjak, v vsakem primeru pa tudi košček mehkega masla in timijanove lističe. Začinite s soljo in poprom po okusu.
3. Lososa in grah dodajte nazaj v juho ter vse skupaj segrejte.
Še več slastnih receptov iz graha vas čaka v reviji Jana, št. 47, 19. november 2024.