Nasveti

Z grahovimi jedmi v hladnejše dni

L.J.
22. 11. 2024, 06.00
Deli članek:

Ko nam začne zmanjkovati zelenjave na vrtu, pridejo na vrsto shranki, ki smo si jih medl etom skrbno spravili za najhladnejše mesece. Z grahom si lahko popestrimo jedi v malce dolgočasnejši sezoni. Mimogrede, ste vedeli, da novembra v Ameriki praznujejo ne dan, temveč kar teden grahove juhe? Tekst: L. J. Foto: PROFIMEDIA

Profimedia
Grahova juha z lososovim filejem

Grahova juha z lososovim filejem

Sestavine

  • 4 lososovi fileji
  • 400 g zelenega graha (lahko iz konzerve)
  • 2 dl zelenjavne juhe (lahko iz kocke)
  • 2 dl smetane
  • 1 rumenjak
  • 1 šalotka
  • nekaj vejic timijana
  • 1 strok česna
  • oljčno olje
  • košček masla
  • ščepec janeža v zrnju
  • mlet poper
  • sol

Priprava
1. Lososu odstranite kožo (lahko pa že kupite file brez kože) ter ga začinite s soljo in poprom. Olupljeno šalotko in česen na drobno sesekljajte in ju na kratko prepražite v loncu na oljčnem olju. Prilijte juho, dodajte grah in zavrite. Nato zmanjšajte temperaturo, v lonec dodajte lososove fileje in pokrito kuhajte 10 minut.
2. Dušenega lososa z malo graha vzemite iz lonca in ga dajte na toplo. V juho v loncu dodajte janež v zrnju in smetano ter vse skupaj zmeljite v gladko omako. Če želite gostejšo juho, vanjo vmešajte rumenjak, v vsakem primeru pa tudi košček mehkega masla in timijanove lističe. Začinite s soljo in poprom po okusu.
3. Lososa in grah dodajte nazaj v juho ter vse skupaj segrejte.

Še več slastnih receptov iz graha vas čaka v reviji Jana,  št. 47, 19. november 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!