Še nekaj časa bo treba počakati, da bodo na vrtnih gredicah rasle sveže dišavnice. Ker pa si po dolgi zimi še kako želimo zelenih vitaminov, si pomagamo drugače: dišavnice gojimo kar na okenski polici ter jih sproti in izdatno dodajamo jedem. Hrana bo bogata z okusi in vitamini, zima pa bo kmalu samo še spomin.
Bulgur z grahom in dišavnimi zelišči
Za 4 osebe
Priprava: 5 minut
Kuhanje: 15 minut
Sestavine:200 g bulgurja * 175 g zamrznjenega graha; * za preliv in dodatek: 6 žlic oljčnega olja * 1 strok česna * sok 1 limone * pest na grobo sesekljanih začimbnih zelišč ( meta, peteršilj, drobnjak) * pest rukole.
Priprava:V osoljenem kropu kuhamo bulgur približno 15 minut (oziroma toliko časa, da je kuhan). Zadnje 3 minute kuhanja dodamo tudi zamrznjen grah. Medtem pripravimo preliv: zmešamo strti česen, olje, limonin sok, sol in poper. Bulgur in grah odcedimo ter nekoliko ohladimo. Primešamo sesekljane dišavne zeli in oprano, narezano rukolo. Prelijemo s česnovim solatnim prelivom, premešamo in postrežemo za prilogo k lahkim mesnim jedem, kot so na primer piščančji zrezki na žaru.
Več v Zarji št. 14, 3.4. 2018