Ajdova pica s semeni čija
Za 2 osebi
Priprava: 10 minut
Pečenje: 50 minut
Sestavine: za testo: četrt (jogurtovega) lončka semen čija * tri četrt lončka vode * 3 žlice ajdove moke (brez glutena) * 1 žlička posušenega origana * 1 žlica sesekljanih pinjol * 2 žlici sesekljanih bučnih semen * 1 žlička soli; * za oblogo: četrt lončka paradižnikove omake * 10 češnjevih paradižnikov * 4 večji šampinjoni * pol rumene paprike * pest svežih listov bazilike * 2 žlički posušenega origana * pol čebule * sol * poper * nariban kozji sir * pest rukole.
Priprava: V skledo damo semena čija, vodo, ajdovo moko, origano in sol. Dobro premešamo in pustimo stati, da se zmes zgosti. Dodamo sesekljane pinjole in bučna semena. Pekač prekrijemo s kosom papirja za peko, ki ga rahlo naoljimo. Na papir damo ajdovo zmes in jo oblikujemo v okroglo, približno 1 cm debelo ploščo – podlago za pico. Testo na papirju pritisnemo in sploščimo, da bo podlaga čvrsta ter hrustljava. Postavimo v pečico, ogreto na 175 stopinj, in pečemo od 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da je testo pečeno in čvrsto. Vzamemo iz pečice, namažemo s paradižnikovo omako, solimo, popramo, potresemo z origanom in obložimo z narezanimi gobami, na tanko narezano papriko in čebulo ter z na pol prerezanimi češnjevimi paradižniki. Pico postavimo še za 10 minut v pečico. Potresemo s kozjim sirom, obložimo z rukolo in postrežemo.
Nasvet: Ajdova moka iz nadzorovane, ekološke pridelave ne vsebuje glutena. Pico iz ajdove moke obložimo s poljubnim zelenjavnim nadevom oziroma z zelenjavo, ki jo imamo pri roki.