Nasveti

Začinjeno s ščepcem ljubezni

Žana Kapetanović
13. 2. 2018, 07.20
Deli članek:

Izbiramo najboljše prehranske bloge v Sloveniji.

Revija Zarja
Katja Ropoša

Nominiranci bodo prvič predstavljeni na odprtem odru 4. Festivala celostnega zdravja v soboto in nedeljo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na stojnici projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko prevzamete glasovnice ali glasujete neposredno tukaj: GLASOVNICA SKUPAJ ZA ZDRAVJE

Rok za oddajo glasov je 28. februar.

Katja prisega na raznolikost jedi pestrih, polnih okusov. Takšnih, ki človeku dajo energijo in po katerih se dobro počuti. Njene jedi so vselej zdrave, sveže in hranljive, a nikoli dolgočasne. Recepti, ki jih objavlja tako na spletni strani kot na Facebooku, so skupek njenih najljubših sestavin, brez umetnih dodatkov, predpripravljenih živil in večinoma brez glutena, a kljub temu polnega okusa.

Recepti so skupek njenih najljubših sestavin. »Moja kuharija je morda nekoliko drugačna od tipične slovenske, predvsem v izbiri sestavin, ki pa so z leti že zavzele marsikatero, tudi slovensko kuhinjo. Recepti, ki jih objavljam, so predvsem plod moje domišljije in trenutnega navdiha, deloma seveda tudi navdiha vsebin tujih spletnih strani. Tako kot vsi včasih potrebujem nove, zanimive ideje, in na spletu jih res ni malo. Kuharskih knjig ne uporabljam, prav tako nimam nobenega posebnega kuharskega znanja. Kuham preprosto in tako, da lahko bralec čisto vsak recept preizkusi tudi sam. Pazim pa na to, da so jedi hranljive, da je v njih vse, kar telo potrebuje. A so recepti vselej iz sestavin, ki jih imam najraje.«

Revija Zarja

Blog kot spletni kuharski zvezek.»Blog je pred leti nastal povsem naključno. Ker sem vedno rada eksperimentirala in se na jedilniku nisem želela ponavljati, sem pogosto kuhala povsem po navdihu. Pozneje mi je bilo žal, da tega nisem beležila. Predvsem na pobudo prijateljev, ki pri kuhanju niso imeli idej, sem nato recepte začela zapisovati. Ker rada fotografiram (čeprav zgolj s telefonom in brez predpriprav) se mi je blog zdel idealen, da shranim svoje ideje. Kot nekakšen moderen virtualen kuharski zvezek.«

Za zaslužek ali zgolj za veselje? »Moj namen nikoli ni bil, da bi z blogom služila. Niti nisem pričakovala, da ga bo začelo spremljati toliko ljudi. Vesela sem vsakega, ki se mi pridruži, tako pri prebiranju spletne strani kot pri sledenju na FB-ju. Pa ne zato, da bi imela še en lajk več, temveč zato, ker me osrečuje, da s svojimi idejami lahko razveselim še koga.«

Pestrost namesto odrekanja! »Moj blog je predvsem kraj, kjer se najdejo ideje za malce drugačne jedi, ki pa so vselej zdrave in hranljive. Čeprav večinoma objavljam recepte za brezglutenske jedi, saj se po njih bolje počutim, sem načeloma proti raznoraznim dietam, če to seveda ni nujno potrebno. Sploh shujševalnim! Namesto tega raje prisegam na pestrost in na jedi polne okusa. Takšne, ki človeku dajo energijo in po katerih se dobro počuti. Tudi sladkanju se ne odrekam, nasprotno – v zadnjem času je na strani veliko takšnih receptov, a tudi zanje velja – če se le da, so hranljivi in takšni, po katerih ni treba imeti slabe vesti. Se pa na strani seveda najdejo tudi recepti za vegetarijance in celo za vegane.«

Revija Zarja

Za koga najraje kuha? »Kuham predvsem zase. Včasih tudi za domače, a ker prisegajo predvsem na staro tradicionalno kuhinjo in se jim vsaka malce drugačna in nekoliko manj znana sestavina zdi eksotična, jih s svojim okusom ne želim siliti. Res pa je, da kadar pa le poskusijo kaj mojega, četudi okusov sicer niso vajeni, so navdušeni. In ravno pohvala takšnih ljudi mi daje potrditev in nov zagon.«

Nad čem so vedno znova navdušene njene brbončice? »Nad živili, brez katerih ne morem. In teh ni malo. Ajdova kaša, avokado, sladki krompir, čičerika, temna čokolada, različna – skoraj vsa – zelenjava, modre ribe, piščančje meso, gozdni sadeži, grški jogurt, javorjev sirup so le nekatera. Obožujem zelišča, od začimb pa predvsem cimet, ingver in vaniljo.«

Katere jedi so v vsakdanjem življenju najpogosteje na njeni mizi?  »Vsak dan kaj drugega. Seveda pa nekatere pridejo na vrsto tudi večkrat na teden. Ajdova kaša in kvinoja zagotovo. Pa domača jajca, ogromno različne zelenjave, pusto meso, ekološko maslo, modre ribe, avokado, banane, mandlji ter seveda čokolada – temna, ker mlečne ne maram. Ni ga čez domač kruh – pečem ga že vrsto let, in sicer po kar nekaj različnih receptih, ki so seveda objavljeni tudi na spletni strani. Kadar ni časa, so izhod v sili testenine – riževe ali ajdove, ki so s ‘pravimi’ sestavinami povsem zadovoljiv, zdrav in okusen obrok.«

Revija Zarja

So jedi, ki jih ne mara? »Seveda so. Vampi, na primer.«

Zdravo nikakor ni dolgočasno.  »Zdravo zame pomeni predvsem hranljivo in raznoliko. Prepričana sem, da je tudi zdravo lahko zelo okusno in nikakor ni dolgočasno. Zdi se mi prav, da znamo uživati v raznolikih jedeh, predvsem pa takšnih, ki jih pripravimo sami. Domače je namreč vedno najboljše, pa četudi na prvi pogled včasih ni videti tako. Pomemben je okus. Le takrat, ko kuhaš sam, točno veš, katere sestavine si uporabil, kako si jed pripravil. Če jo na koncu začiniš še s ščepcem ljubezni, končni rezultat pač ne more biti slab.«

Estrada

Simon Popek, Miša Molk
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce