Božični kolač
Za 20 kosov
Priprava in pečenje: 75 minut
Sestavine: za nadev: 1,5 lončka (225 g) posušenih (a mehkih) marelic * 1 lonček (100 g) rozin * 6 žlic pomarančnega likerja ali soka * 200 g surovega marcipana; * za testo: 1 lonček sladke smetane (200 g) * 1,5 lončka sladkorja (60 g) * 1 vaniljev sladkor * ščep soli * 4 jajca * 2,5 lončka pirine moke (330 g) * 1 pecilni prašek * maslo za pekač * 100 g masla za premaz * 100 g sladkorja v prahu za posipanje.
Priprava: Marelice na drobno sesekljamo, damo v skledo skupaj z rozinami, pokapljamo z likerjem ali s sokom in pustimo stati. Marcipan oblikujemo v 30 cm dolgo klobaso. Potem pripravimo testo: v skledo damo smetano, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dobro zmešamo z električnim ročnim mešalnikom. Med počasnim mešanjem nato postopoma dodajamo drugo za drugim jajca (naslednje jajce dodamo šele, ko se prvo poveže s sestavinami v skledi), pa moko, pomešano s pecilnim praškom. Zmešamo, da dobimo gladko, a nekoliko mehko testo. Nazadnje premešamo sestavine še z lopatko. Dodamo in primešamo rozine ter marelice. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Namastimo model za božični kolač (ali običajni škatlasti model za kolače) in ga rahlo pomokamo. V model damo polovico testa, nanj položimo marcipan, na vrh pa porazdelimo še preostanek testa. Model postavimo za 20 minut v pečico, nato pokrijemo kolač v modelu s kosom papirja za peko in pečemo še od 10 do 15 minut. Naredimo preizkus: na sredini prebodemo kolač z zobotrebcem – če se ga drži testo, ko ga izvlečemo, podaljšamo peko za 10 minut. Pečeni kolač vzamemo iz pečice. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modelu, nato ga zvrnemo na rešetkast podstavek. V kozici razpustimo maslo. S čopičem premažemo še topli kolač z maslom, in ga potresemo s sladkorjem v prahu. Postopek ponavljamo, da nam nazadnje zmanjka sestavin – zadnja plast je sladkor v prahu. Pustimo, da se kolač ohladi. Najboljši je, dokler je svež, zato ga ne pečemo na zalogo.