Nasveti

Razkošni kolač za praznično mizo

Katja Kmet
21. 12. 2017, 14.57
Posodobljeno: 21. 12. 2017, 14.57
Deli članek:

Slavnostna večerja seveda ne more miniti brez sladice, ki pa mora biti nekaj posebnega.

Shutterstock

Božični kolač

Za 20 kosov

Priprava in pečenje: 75 minut

Sestavine: za nadev: 1,5 lončka (225 g) posušenih (a mehkih) marelic * 1 lonček (100 g) rozin * 6 žlic pomarančnega likerja ali soka * 200 g surovega marcipana; * za testo: 1 lonček sladke smetane (200 g) * 1,5 lončka sladkorja (60 g) * 1 vaniljev sladkor * ščep soli * 4 jajca * 2,5 lončka pirine moke (330 g) * 1 pecilni prašek * maslo za pekač * 100 g masla za premaz * 100 g sladkorja v prahu za posipanje.

Priprava: Marelice na drobno sesekljamo, damo v skledo skupaj z rozinami, pokapljamo z likerjem ali s sokom in pustimo stati. Marcipan oblikujemo v 30 cm dolgo klobaso. Potem pripravimo testo: v skledo damo smetano, sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dobro zmešamo z električnim ročnim mešalnikom. Med počasnim mešanjem nato postopoma dodajamo drugo za drugim jajca (naslednje jajce dodamo šele, ko se prvo poveže s sestavinami v skledi), pa moko, pomešano s pecilnim praškom. Zmešamo, da dobimo gladko, a nekoliko mehko testo. Nazadnje premešamo sestavine še z lopatko. Dodamo in primešamo rozine ter marelice. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Namastimo model za božični kolač (ali običajni škatlasti model za kolače) in ga rahlo pomokamo. V model damo polovico testa, nanj položimo marcipan, na vrh pa porazdelimo še preostanek testa. Model postavimo za 20 minut v pečico, nato pokrijemo kolač v modelu s kosom papirja za peko in pečemo še od 10 do 15 minut. Naredimo preizkus: na sredini prebodemo kolač z zobotrebcem – če se ga drži testo, ko ga izvlečemo, podaljšamo peko za 10 minut. Pečeni kolač vzamemo iz pečice. Pustimo, da se 10 minut ohlaja v modelu, nato ga zvrnemo na rešetkast podstavek. V kozici razpustimo maslo. S čopičem premažemo še topli kolač z maslom, in ga potresemo s sladkorjem v prahu. Postopek ponavljamo, da nam nazadnje zmanjka sestavin – zadnja plast je sladkor v prahu. Pustimo, da se kolač ohladi. Najboljši je, dokler je svež, zato ga ne pečemo na zalogo.

Estrada

Simon Popek, Miša Molk
Začel se je LIFFe

Ljubitelji filmov spet prišli na svoj račun

pf-na-v-1-pelko
Vip Petek na TV Veseljak Golica

Primorski fantje na Veseljaku: »Morda nas bo od zgoraj pozdravil tudi Bogdan«

1731506601-z-jasno-in-glasno-1731506560883
TV Veseljak Golica

Jasna s Saško Smodej in Dejanom Dogaja

Karel III
Današnji slavljenec

Foto: Karel III. bo 76. rojstni dan praznoval delovno.

Tako kralj Karel kot njegova žena Camilla sta jasno pokazala svoje navdušenje nad konjskimi dirkami,
Estrada

Preiskava zasebnih nepremičnin britanskega kralja razkriva sporne posle

rdeča-preproga-aktual
Novost

Aktualov rojstni dan: Rdeča preproga za nastopajoče, voditelje in oboževalce

Zanimivosti

mozart_2
Nenadna smrt

Življenje ovito v tančice skrivnosti: Mozart in miti

panuozzo1
Slastna alternativa

Panuozzo – še ena zvezda iz sveta pice

cistilnica-novak04
Zanimivosti

Oblačilom in preprogam se splača privoščiti pravo nego

Klic dobrote 2023_Bernarda Žarn in Jure Sešek
Klic dobrote 2024

Dobrodelni koncert za pomoč družinam v stiski

leteči tigri
Claire Lee Chennault

Leteči tigri so rešili Kitajsko

_DSC5241
Zanimivosti

Huawei predstavil nove pametne ure in pojasnil pomen zabeleženih podatkov