Telečja pečenka z orehi in gorgonzolo
Za 8 oseb
Priprava in pečenje: 2 uri
Sestavine: 1 šop stebelne zelene * 50 g orehovih jedrc * 1 korenček * 4 kosi opečenca ali belega kruha * 150 g gorgonzole * 2 kg telečje pečenke (npr. pleče, v katero naj nam mesar zareže žep) * sol * poper * 1 žlica olja * 1 žlica masla * 5 paradižnikov * 5 šalotk * 1,5 dl mesne juhe ali jušne osnove * 200 g smetane za kuhanje * 1 žlička masla in 1 žlička moke za masleno kroglico.
Priprava: Stebla zelene očistimo, pri tem odstranimo trda vlakna. Dve stebli na drobno sesekljamo. Sesekljamo tudi orehe in olupljen korenček. Opečencu obrežemo skorjo, sredico pa narežemo na majhne kockice. Sesekljamo tudi gorgonzolo. Pomešamo vse sestavine, da dobimo nadev. Pečico ogrejemo na 240 stopinj (ventilacijska pečica 220 stopinj). Meso oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo. Žep naj bo primerno globok, da ga bomo lahko napolnili z nadevom. Pečenko najprej z obeh strani natremo z mešanico popra in soli. Žep nato napolnimo z nadevom in robove stisnemo ter spnemo z zobotrebci. Pečenko nazadnje še povijemo in prevežemo z bombažno vrvico. V pekaču, ki ima tudi pokrov, segrejemo olje in maslo ter popečemo pečenko, da z vseh strani porjavi. Pekač pokrijemo, postavimo v pečico in pečemo najprej 30 minut. Takrat damo v pekač k pečenki prerezane paradižnike, olupljene šalotke in narezano preostalo zeleno. Spet pečemo 30 minut, nato prilijemo v pekač juho. V pokritem pekaču pečemo pečenko še 30 minut. Potem jo vzamemo iz pekača, pokrijemo s kosom aluminijeve folije in pustimo počivati 10 minut, da se sokovi umirijo. Paradižnike poberemo iz omake in prihranimo. Omako od pečenja pretlačimo skozi cedilo v kozico, primešamo ji smetano in pristavimo, da zavre. Iz masla in moke zgnetemo masleno kroglico in jo prevremo v omaki, da se ta nekoliko zgosti. Solimo in popramo po okusu. Pečenko narežemo na rezine, obložimo s paradižniki in postrežemo z omako.