Nasveti

Maline so nepogrešljive v poletnih dietah

Renata Ucman
4. 7. 2017, 07.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Iztok Dimc

Maline vsebujejo veliko vitaminov, mineralov in antioksidativnih snovi, zato so vse bolj priljubljene kot superhrana, obenem pa tudi kot nizkokalorični sadež v poletnih dietah. Na kmetiji Krošelj v Zgornji Pohanci pri Brežicah družina Krošelj prideluje tudi maline, ki jih začnejo nabirati na začetku junija in jih nato nabirajo vse do oktobra.

»Maline imajo v naši družini posebno mesto. Ob redkih dnevih, ki nam omogočajo, da smo skupaj, jih prekuhamo in iz njih naredimo domač malinov sok. Tako pripravimo svež in zdrav napitek za naše vnučke, najmlajše člane v družini. Uporabimo jih tudi kot sestavino pri peki peciva, ki ga spečemo za sladico po nedeljskem kosilu. Včasih si preprosto privoščimo košarico svežih malin,« pojasnjujeta Darko in Mojca Krošelj s sinom Markom in hčerjo Melito s kmetije Krošelj v Zgornji Pohanci pri Brežicah, kjer se v Sadjarstvu Krošelj in svojem družinskem podjetju Darsad ukvarjajo s pridelavo in prodajo najrazličnejšega sadja in zelenjave ter z vinogradništvom. Trenutno so največji pridelovalci namiznega grozdja pri nas. Poleg malin pridelujejo celo kaki, fige, marone, asimine, razno drugo jagodičevje in več vrst drugega sadja. Pridelujejo maline sort sugano, tulamen, amira in gleen ample. Maline se obirajo zgodaj zjutraj, ko se sveže in ohlajene in kot take tudi pripeljane do osrednjega skladišča.

Malinjak zasadite spomladi

Po stari praksi so maline sadili ob robove vrtov, saj so tako uspešno uporabili obrobni prostor ter si ustvarili naravno ograjo okoli obdelane zemlje. Za sajenje pri nas svetujejo sorte malin, kot so tulamen, amira ali polka. Sadimo jih v spomladanskem času, ko se zemlja začne počasi ogrevati. Tako kot druge sadne vrste tudi maline zahtevajo specifično pripravo tal in nego. Tudi oskrba različnih sort malin se med sabo nekoliko razlikuje. Rastline za dobro rast potrebujejo sončno lego in odcedna tla, na katerih voda ne zastaja. Pred sajenjem je treba tla pognojiti s kompostiranim hlevskim gnojem in tako čim bolj naravno pripraviti bogat substrat za razvoj in rast korenin. Potrebujejo dobro osvetljenost, vendar ta ne sme biti premočna, saj pripomore k izčrpavanju rastline, lahko pa povzroči tudi ožige na plodovih. Poleg tega jih založno gnojimo s humusom.

Spomladi, pravijo, je treba maline obrezati. Z rastjo poganjkov malin je treba te privezati ob konstrukcijo. »S tem preprečimo lomljenje in padanje poganjkov ter enakomerno zračnost in osvetljenost nasada, kar so tudi preventivni ukrepi proti razvoju in širjenju bolezni. Za preprečevanje dostopa škodljivcev do sadežev lahko uporabimo prekrivne tkanine, mreže ali naravna odganjala,« so razložili.

A to še ni vse za uspešno pridelavo malin v nasadu, saj zahtevajo več rednih opravil. »Maline zalivamo po potrebi, in to dokaj redno. V vročem delu leta lahko zadržimo vlago v tleh tako, da naredimo zastirko iz slame ali lubja in zmanjšamo izgubo vode v tleh. Če se znamo posvetiti malinam, nam bodo rastline same povedale, kako se počutijo in kaj jim manjka.«

Več v Zarji št. 27, 4.7.2017

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste