Iz riža lahko skuhamo nešteto dobrih jedi: od klasične (ali pa malce posebne) rižote do tradicionalne krepke kokošje juhe, ki vrača in krepi zdravje. Od sočne riževe solate do mlečnega riža, ki je zaradi jabolk in cimeta prav posebna poslastica. Od narastka s špinačo in jajci do izdatnega riževega lonca s svinjino, ki spominja na dobrote srbske kuhinje – z drobnimi riževimi zrnci se nam ponuja res veliko možnosti, da uživamo v slastni hrani!
Riževa solata s šunko
Za 4 osebe
Priprava: 10 minut
Kuhanje: 20 minut
Sestavine: 125 g riža * sol * 125 g kuhane šunke * 1 čebula * 1 rdeča in 1 zelena paprika * 1 konzerva vloženih mandarin * 250 g majoneze * 2 žlički sladkorja * 2 žlici sojine omake * 3 češnjevi paradižniki.
V veliki kozici osoljenega kropa skuhamo riž, da je kuhan, a še čvrst. Odcedimo ga na cedilu, oplaknemo z mrzlo vodo, počakamo, da se odteče in ohladi. Medtem očistimo papriki in ju narežemo na kockice. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Šunko narežemo na kockice. Mandarine odcedimo, sok prestrežemo. V skledo damo ohlajen riž, mandarine, papriki in pol soka od mandarin. Premešamo. Dodamo šunko, čebulo, majonezo, sladkor in sojino omako. Dobro premešamo. Pustimo nekaj časa stati, da se okusi prepojijo. Okrasimo z rezinami češnjevih paradižnikov in ponudimo.
Več v Zarji št.12, 21.3.2017