Kuhan jabolčni štrukelj s cimetovo omako v kozarcu
Sestavine: 400 g vlečenega testa (6 listov industrijsko pripravljenega), 500 g jabolk, 50 g rozin, 150 g sladkorja, limonov sok, mleti cimet, limonova lupinica, olje za mazanje, aluminijasta folija.
Priprava: olupljena jabolka naribamo, pokapljamo z limonovim sokom, primešamo namočene rozine, sladkor, mleti cimet in limonovo lupinico, da dobimo nadev. Za vsak štrukelj vzamemo po dva lista vlečenega testa – liste položimo enega na drugega, na to namažemo nadev, trdo zvijemo in zavijemo v naoljeno aluminijasto folijo. Štruklje kuhamo v ne preveč kipeči vodi 20 minut. Kuhane vzamemo iz vode in počakamo nekaj minut, nato jih odvijemo in narežemo. Previdno jih zložimo v kozarec in prelijemo s cimetovo ali medeno omako.
Sestavine za cimetovo omako: jabolčni kompot, sladkor po potrebi, cimet, calvados, škrob.
Priprava cimetove omake: jabolčni kompot pretlačimo, dodamo sladkor, mleti cimet, v calvadosu zmešan škrob, prevremo in z omako prelijemo štrukelj.
Sestavine za medeno omako: med, vino, sladkor, škrob, voda
Priprava medene omake: v kozico damo med, sladkor, vino, z vodo zmešan škrob, vse prevremo in z omako prelijemo štrukelj.
Orehovi štrukeljci v kozarcu
Recept je za 8 oseb
Sestavine za testo: 1 kg bele moke, od 300 do 400 ml ne preveč slanega kropa
Priprava testa: moko prelijemo z vrelim slanim kropom, najprej jo začnemo mešati s kuhalnico, ko pa se malo ohladi, jo premešamo z roko in zamesimo testo. Naredimo debel svaljek, ki ga razrežemo na enake koščke.
Sestavine za nadev: 300 g z mlekom poparjenih zmletih orehov, od 150 g do 200 g rozin, namočenih v vodi in rumu, 300 g na maslu prepraženih drobtin, 200 g sladkorja, nekaj žlic stopljenega masla, cimet, 2 žlici grenkega kakava v prahu, naribana lupinica ene limone, 1 ali 2 žlici ruma, vaniljev sladkor
Priprava nadeva: vse sestavine zmešamo v nadev. Ta mora biti tako gost, da lahko iz njega oblikujemo kroglice. Pokusimo in po potrebi uravnotežimo okuse.
Sestavine za zabelo: 100 g masla, 70 g belih drobtin, sladkor za posip
Priprava štrukeljcev: iz testa oblikujemo štrukeljce. Košček testa z roko sploščimo v krogec, na sredo položimo nadev, ki smo ga oblikovali v svaljek dolžine od 2 do 3 centimetre. Z dobro pomokanimi rokami štrukeljc zapremo v polkrog. Na sredino spoja vtisnemo s prstom jamico, da dobimo značilno obliko, ki hkrati pomeni prstni odtis gospodinje. Štrukeljce kuhamo v vrelem slanem kropu – voda naj vre počasi. Ko priplavajo na površje, naj se kuhajo še kakšno minuto, nato pa jih s penovko poberemo iz kropa. V kozarec najprej naložimo slivovo omako, nanjo položimo štrukeljce in jih zabelimo s stopljenim maslom in drobtinami. Potresemo jih s sladkorjem in cimetom.
Več v Zarji št. 49, 6.12.2016